UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Протести в Казахстані: В Алмати усі адмінбудівлі повернули під контроль влади, а МВС зробило заяву у дусі Кадирова

Ситуація у Казахстані змінюється з кожною годиною, то ж наразі є декілька новин 

Журналіст стрічки новин
Протести в Казахстані: В Алмати усі адмі…

З різних міст Казахстану, охопленого протестами, надходять нові повідомлення, зокрема, про прогрес силовиків, які напередодні прибули з Росії та інших країн-членів ОДКБ.

Усю актуальну інформацію активно виставляють у телеграм-канали очевидці буремних подій, передає Depo.ua.

Станом на 19.00 за київським часом, відомо, що МВС Казахстану заявило, що тих, хто відмовиться скласти зброю, чекає знищення. Ця заява нагадує риторику президента Чечні Рамзана Кадирова, аж зовсім ніяк не схожа на думку чинного президента Казахстану Токаєва. В Алмати усі адмінбудівлі були взяті під контроль силовиками, а також звільнено колишню резиденцію президента. Росія допомагає своїх громадянам активно повертатися додому, попри закриті аеропорти. У центрі міста Тараз розпочалася стрільба. В Актау тривають мірні протести, у яких активну участь беруть жінки з дітьми та люди похилого віку.

За даними МВС Казахстану, загинуло 18 силовиків, 748 поранено, а затримано 2298 людей. Про кількість жертв зі сторони мітингувальників офіційний Казахстан мовчить.

Приблизна сума шкоди, завданої погромами, близька 100 мільйонів доларів.

Нагадаємо, сьогодні вранці у мережі з'явилося відео зачистки силовиками центральної площі Алмати. На відео видно, як спецпризначенці ведуть прицільний вогонь по протестувальниках. 

Також стало відомо, що внаслідок сутичок між поліцією та протестувальниками у Казахстані постраждало щонайменше 1000 людей. Також повідомляється про жертви серед працівників правоохоронних органів. 

Довідка: У Казахстані люди вийшли на протести після того, як уряд підвищив з 1 січня 2022 року ціну на зріджений нафтовий газ. Протестувальники заявили, що більшість транспорту в Мангістауській області заправляється цим паливом, але нинішній розмір мінімальної заробітної плати робить його фактично недоступним. Вони вимагали вдвічі знизити ціну, а їхню область забезпечити постійним запасом газу, бо зараз вони стикаються зі збоями в його подачі. Зрештою президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв 4 січня оголосив про зниження ціни на газ — лише в Мангістауській області. 

Також президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв схвалив відставку уряду та виконав деякі інші вимоги на тлі протестів. Однак протести продовжилися. Демонстранти вимагали відставки колишнього президента Нурсултана Назарбаєва з посади очільника Ради безпеки, який, на їхню думку, покинув пост глави держави лише формально. Після цього Токаєв заявив, що очолить Раду безпеки Казахстану замість Назарбаєва. 

5 січня у Казахстані оголосили режим надзвичайної ситуації. Президент Касим-Жомарт Токаєв звернувся до держав-членів Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ) по допомогу у придушенні протестів і заявив про "терористичну загрозу".

До ОДКБ окрім Казахстану входять Росія, Білорусь, Вірменія, Таджикистан та Киргизстан. Ті погодились ввести свій контингент в країну. Наразі триває перекидання військ ОДКБ до Казахстану.

6 січня ситуація в Казахстані загострилася. На тлі новин про прибуття "миротворців" з Росії, Вірменії та Білорусі, обстріли центральних вулиць посилилися, а до мережі потрапили відео з росіянами, які приїхали "рятувати" казахів

Серед тих, хто застряг в Казахстані через закриття аеропортів, також 43 українці, які наразі знаходяться у безпеці. 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme