У центрі Алмати відбулося потужне зіткнення мітингувальників із силовиками, а влада Казахстану оголосила кількість загиблих

У районі площі Республіки в центрі Алмати відбулися сутички між протестувальниками та поліцією

Журналіст стрічки новин
У центрі Алмати відбулося потужне зіткне…

Очевидці повідомляють про значну кількість загиблих та поранених внаслідок зіткнень, які тривають в Казахстані, охопленому протестами. 

У той час, як в Алмати тривають бої між протестувальниками та силовиками, до мережі потрапило відео, яке ніби-то зняте 6 січня у центрі міста, передає Depo.ua.

У ролику можна почути звуки вистрілів з автоматичної зброї. 

 

 

 

У заворушеннях в Казахстані загинуло 18 силовиків, а поранено 74. Про це заявило МВС. Також повідомляється про понад дві тисячі затриманих, але кількість жертв зіткнень з боку протестувальників влада не називає. 

Нагадаємо, у Казахстані люди вийшли на протести після того, як уряд підвищив з 1 січня 2022 року ціну на зріджений нафтовий газ. Його вартість на місцевих автозаправках збільшилася понад як удвічі: з 50-60 тенге за літр (близько $0,13) – до 120 тенге за літр ($0,27). Протестувальники заявили, що більшість транспорту в Мангістауській області заправляється цим паливом, але нинішній розмір мінімальної заробітної плати робить його фактично недоступним. Вони вимагали вдвічі знизити ціну, а їхню область забезпечити постійним запасом газу, бо зараз вони стикаються зі збоями в його подачі. Зрештою президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв 4 січня оголосив про зниження ціни на газ — лише в Мангістауській області. 

Також президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв схвалив відставку уряду та виконав деякі інші вимоги на тлі протестів. Однак протести продовжилися. Демонстранти вимагали відставки колишнього президента Нурсултана Назарбаєва з посади очільника Ради безпеки, який, на їхню думку, покинув пост глави держави лише формально. Після цього Токаєв заявив, що очолить Раду безпеки Казахстану замість Назарбаєва. 

5 січня у Казахстані оголосили режим надзвичайної ситуації. Президент Касим-Жомарт Токаєв звернувся до держав-членів Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ) по допомогу у придушенні протестів і заявив про "терористичну загрозу".

До ОДКБ окрім Казахстану входять Росія, Білорусь, Вірменія, Таджикистан та Киргизстан. Ті погодились ввести свій контингент в країну. Наразі триває перекидання військ ОДКБ до Казахстану.

Читайте також: Сірник біля зрідженого газу: Чи розпочнеться в Казахстані революція і чи скористається з того Москва

 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme