UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Апеляційний суд Амстердама переніс засідання у справі про "скіфське золото"

Апеляційний суд Амстердама переніс на пізніший термін засідання у справі про "скіфське золото"
 

Журналіст відділу новин
Апеляційний суд Амстердама переніс засід…
Фото: spadok.org.ua

Страхова вартість "скіфського золота", вивезеного з кримських музеїв, в цілому перевищує 1 мільйон євро.

Про це в ефірі радіо КП-Крим повідомив директор Центрального музею Тавриди Андрій Мальгін, інформує Depo.ua.  

"Ми чекаємо рішення апеляційного суду. Воно мало відбутися в жовтні, але через ковідні обмеження, мабуть, засідання буде перенесено. На коли поки сказати не можемо", – заявив він.

Він також зазначив, що відмовитися від процесу і відкликати свої вимоги музейні установи не мають наміру, незважаючи на те, що колекція перебуває в Музеї Аллард Пірсона з лютого 2014 року, і рахунок за зберігання артефактів, судові витрати зростає з кожним днем.

"Не знаю, в яку суму оцінюються ці витрати, але припускаю, що він вже наближаються до кількох десятків мільйонів рублів. Мова йде про престиж, про культурну спадщину, і ми будемо до кінця відстоювати свою точку зору і добиватися рішення суду на нашу користь", – додав Мальгін.

Як відомо, апеляційний суд повинен був відбудуться 26 жовтня і винести рішення про приналежність колекції.

Як відомо, грудні 2016 року Окружний адміністративний суд Амстердама (Нідерланди) ухвалив рішення про те, що експонати кримських музеїв із колекції "Крим – золотий острів у Чорному морі" (так зване "скіфське золото") повинні бути повернуті в Україну. 11 березня цей суд почав розглядати апеляцію музеїв анексованого Росією Криму на рішення про повернення колекції "скіфського золота" Україні.

Колекцію "скіфського золота" вивезли з Криму на виставку в археологічний музей Алларда Пірсона в Амстердамі на початку лютого 2014 року, ще до того, як півострів незаконно анексувала Росія. Через анексію Росією Криму (яку Нідерланди не визнають) виникло запитання, кому повертати кримську колекцію. Україна вимагала від музею повернути експонати.

У листопаді 2020 року у справі про "скіфське золото" в Амстердамі призначили нового суддю.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба назвав "важливою перемогою" рішення Апеляційного суду Амстердама щодо відводу судді у справі про скіфське золото.

22 квітня 2021 року у Нідерландах відновили слухання у справі щодо приналежності "скіфського золота".

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme