UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Associated Press: США збили шпигунську повітряну кулю з Китаю

Сполучені Штати в суботу, 4 лютого, збили над Атлантичним океаном шпигунську повітряну кулю, запущену, ймовірно, Китаєм. Вона пролетіла над важливими військовими об’єктами та спричинила нове напруження у відносинах між Вашингтоном і Пекіном

Журналіст відділу новин
Associated Press: США збили шпигунську п…

Про це пише Associated Press, передає Depo.ua.

За словами двох посадовців, куля, яка летіла на висоті близько 18 тисяч метрів і була розміром із три шкільні автобуси, збив винищувач Повітряних сил США.

Коли куля досягла океану, Федеральне авіаційне управління та берегова охорона звільнили повітряний і водний простір, щоб винищувач міг її збити.

Спеціалісти намагалися розрахувати час операції так, щоб із води можна було витягнути якомога більше уламків. У США збираються вивчити уламки, щоб оцінити досягнення китайської розвідки.

Associated Press повідомляє, що президент США Джо Байден схилявся до того, щоб збити кулю над землею, коли його вперше проінформували про її появу. Проте представники Пентагону відмовилися, попередивши, що це несе потенційний ризик для людей на землі.

У Пентагоні також підтвердили політ другої кулі над Латинською Америкою.

Китай досі заперечує будь-які звинувачення у шпигунстві й каже, що повітряна куля призначена для метеорологічних досліджень.

Міністерство оборони США 2 лютого повідомило, що над країною помітили повітряну кулю для збору розвідданих, яку запустили з Китаю. 

Генерал Пет Райдер заявив, що куля перебуває значно вище за комерційне авіасполучення і не становить загрози для цивільної авіації. У Пентагоні також повідомили, що куля здатна маневрувати, але не відповіли, чи може її хтось контролювати.

Водночас у КНР заявили, що це просто цивільний дирижабль, який сильно відхилився від запланованого курсу.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme