Азарова заочно заарештували у справі про Харківські угоди

Колишнього прем'єр-міністра України Миколу Азарова заочно заарештували у справі про державну зраду

Михайло Хомченко

Печерський суд Києва виніс рішення щодо запобіжного заходу для екс-прем'єр-міністра Миколи Азарова у справі про "вчинення державної зради за попередньою змовою групою осіб".

Йдеться про так звані Харківські угоди, підписані 2010 року, передає Depo.ua із посиланням на прес-службу ДБР.

"Досудовим розслідуванням встановлено, що зміст та умови Угоди між Україною та РФ з питань перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України були нав’язані Президентом Росії Дмитром Медвєдєвим тодішньому прем’єр-міністру України напередодні її підписання у Москві 21 квітня 2010 року. Повністю розуміючи наслідки підписання цієї Угоди для України, колишній прем’єр-міністр України свідомо забезпечив візування та погодження проєкту документа уповноваженими посадовими особами (міністрами, керівниками правоохоронних органів та від імені Кабінету міністрів України).Таким чином він сприяв реалізації інтересів Росії під час усіх стадій погодження проєкту Угоди та її імплементації", – йдеться у заяві ДБР.

Суд заочно заарештував Миколу Азарова у цій справі. Це, заявили у Держбюро розслідувань, "надасть підстави звертатись із запитами щодо надання міжнародно-правової допомоги про його екстрадицію, а також дозволить ініціювати питання про здійснення спеціального досудового розслідування".

Нагадаємо, слідчі ДБР оголосили Азарову підозру у цій справі ще у березні поточного року.

Довідка: "Харківські угоди" – це угода між тодішніми президентами України та Росії Віктором Януковичем та Дмитром Медведєвим, підписані у Харкові 21 квітня 2010 року. Згідно із нею, перебування Чорноморського флоту Росії у Криму продовжувалося з 2017 до 2042 року.

Ратифікація цієї угоди у Верховній Раді України 27 квітня того ж року було пов'язане із великим скандалом і грандіозною бійкою між проросійською Партією Регіонів та проєвропейськии НСНУ  БЮТ. В результаті було визнано, що парламент ратифікував цю угоду 236 голосами, серед яких було 16 представників проєвропейських фракцій, а також увесь склад фракції "Блоку Литвина" і сам Володимир Литвин, що тоді працював головою Верховної Ради.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини на Depo.ua