UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Данілов про збиття літака МАУ в Ірані: Ракета була російською

Ракета, якою у січні 2020 року в Ірані збили український пасажирський літак, була російського виробництва

Редактор стрічки новин
Данілов про збиття літака МАУ в Ірані: Р…
Фото: ЕРА

Україна має абсолютне підтвердження, що літак "Боїнг" "Міжнародних авіаліній України" в Ірані був збитий ракетою російського виробництва Тор-М1.

Про це заявив секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов в ефірі телеканалу "Україна 24", передає Depo.ua.

"Перша велика робота, яку ми робили, це була робота, пов'язана зі збиттям російською ракетою Тор-М1 в Тегерані нашого літака. Це була перша робота, це був перший виклик, який команда Володимира Олександровича (Зеленського, – ред.) взяла на себе. Безпосередньо Рада безпеки і оборони, апарат Ради займався цим питанням. І ми через дві години після цих подій вже розуміли, що там відбувається. Ми дуже швидко опанували ситуацію, ми відправили в безпрецедентно короткий термін фахівців з нашої країни до Тегерану і вже наступного дня зранку ми дали офіційне повідомлення, що цей літак наш був збитий російською ракетою російського виробництва саме Тор-М1", – сказав секретар РНБО.

Данілов нагадав, що на той час навіть президент США говорив, що це технічна несправність літака МАУ.

"Ми змогли отримати інформацію безпосередньо з місця падіння літака, коли там були дуже жахливі, скажімо так, відео… Це відео бачили тільки закрите коло осіб. Там, де є абсолютне підтвердження, ми отримали, що це саме російська ракета", - заявив він.

На думку Данілова, зі збиттям літака МАУ "була свідома ситуація".

"Там же до цього за декілька днів американці вбили генерала Сулеймані… І вони б мали оголосити тотальну війну американцям. І для того, щоб перебити це питання, вони спільно з росіянами, скажімо так, зробили такий процес", - пояснив секретар РНБО.

Нагадаємо, нещодавно в Україні відбулися переговори з іранською стороною щодо збитого біля Тегерана літака авіакомпанії Міжнародних авіаліній України (МАУ). Іранська сторона заявила про готовність сплатити родинам загиблих в авіатрощі МАУ по $150 тисяч, однак Україна цю пропозицію відкинула

Також нагадаємо, що раніше десятеро іранських посадовців були обвинувачені в катастрофі українського пасажирського літака рейсу PS752 авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" в січні 2020 року.

Довідка: 8 січня 2020 року невдовзі після зльоту з тегеранського аеропорту імені Імама Хомейні розбився літак Boeing-737 української авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" (МАУ). Внаслідок трагедії загинули 167 пасажирів і 9 членів екіпажу.

11 січня 2020 року Іран офіційно визнав, що збив український пасажирський літак "Міжнародних авіаліній України", але наголосив, що зробив це випадково.

Переговори між Україною та Іраном щодо розслідування трагедії та компенсації за збиття літака тривають з липня минулого року, однак жодних домовленостей про компенсації поки немає. 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme