Данілов розповів, як в РНБО у 2019 році дізналися, що коронавірус косить китайців

Секретар Ради національної безпеки й оборони Олексій Данілов розповів, як українська влада дізналася про коронавірусну інфекцію

Христина Макогон

За його словами, визначити це дозволило те, що один із китайських олігархів хотів купити велику партію захисних масок в Україні.

Про це Данілов повідомив в інтерв'ю "Українській правді", пише Depo.ua.

"Про маски цікава історія: щоб ви розуміли, у нас була оперативна інформація стосовно того, що один з китайських, можна навіть назвати олігархів, телефонував до іншої багатої людини нашої країни та просив його, це було в січні, про велику закупівлю масок. Ми одразу на це відреагували, тому що розуміли, якщо китайці вже просять про допомогу, то це дуже в них серйозно", – розповів Данілов.

Як виник коронавірус

Деякі дослідження показують, що новий коронавірус поширювався ще за кілька тижнів або навіть місяців до того, як був виявлений у Вухані наприкінці грудня 2019 року. У Китаї, за даними гонконзьких ЗМІ, в середині листопада 2019 року вже було зареєстровано перше підтверджене зараження вірусом SARS-CoV-2. Однак це ще не означає, що вірус обов'язково виник саме в Китаї.

У квітні 2020 року вчені Кембридзького університету опублікували дослідження, згідно з яким пандемія, швидше за все, розпочалася в період з вересня до початку грудня 2019 року – і або в Китаї, або в одній з сусідніх із ним країн. 

Але сліди нового патогену були також виявлені в збережених зразках стічних вод з Бразилії та Італії, взятих ще в листопаді та грудні 2019 року відповідно. Той факт, що вірус вже подекуди виявлявся в Європі наприкінці осені 2019 року, а в Китаї – з середини листопада, не дозволяє зробити будь-які остаточні висновки щодо походження пандемії.

Нагадаємо, що у світі всього було підтверджено 317 700 427 випадків коронавірусу. Найбільше – у США, Індії, Бразилії та Великій Британії. В Україні станом на 13 січня 2022 року зафіксували 3 727 034 заражень.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини на Depo.ua