"Думав, вона зміниться": Кравчук шкодує, що вірив Росії

За словами першого президента Леоніда Кравчука, Росія найбільше заважала становленню незалежної України

Надія Клочко

Перший президент України Леонід Кравчук вважає своєю найбільшою помилкою те, що свого часу він "вірив Росії".

"Моя найбільша помилка – те, що я вірив Росії. Я не мав права це робити. Коли я вчився в Москві (це було з 1967 по 1970 рік), мені вже було за 30. Я мав доступ до Ленінської бібліотеки, до архівів, до яких ніхто не мав. І знав настільки багато про Росію, про Леніна, про всіх, що ніхто ще тоді не знав", - розповів Кравчук в інтерв’ю LB.ua, передає Depo.ua.

Він був переконаний, що Росія не застосовуватиме силу проти сусідів.

"Я думав, що вона (Росія, - ред.) також змінюється. І зміниться врешті-решт. Що Росія застосовуватиме до інших держав, своїх сусідів не силовий компонент, а дипломатичний – домовлятиметься з ними. Вона ж залишилася такою, якою була. А я знав багато того, з чого повинен був робити висновки. Не зробив. І вже пізніше, коли я став президентом, коли для мене постало питання будувати незалежну Україну, я зрозумів, хто мені найбільше заважає. Це була Росія", - сказав перший президент.

Водночас своїм найбільшим досягненням Кравчук вважає підписання Біловезької угоди.

"Що б там не було, однак я прийняв у Біловезькій пущі на руки молоду Україну. Якби я не підписав цього історичного документа про розвал Радянського Союзу й утворення незалежної держави, я не знаю, коли б це сталося. Вірю, що це сталося б, а от коли – складно сказати. Не була наша держава незалежною в 1918 році, не була й пізніше. Це були тільки проби. А нам вдалося це зробити. І під усіма документами про незалежну Україну стоїть мій підпис. Це моя гордість", - зазначив він.

Нагадаємо, що у червні перший президент України Леонід Кравчук переніс операцію на серці. Тоді ж було вирішено, що він до осені не братиме участі у засіданнях ТКГ щодо врегулювання ситуації на Донбасі. Наприкінці липня Кравчук все ще перебував у реанімації.

28 липня з'явилася інформація про погіршення стану першого президента України – він не може самостійно дихати.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини на Depo.ua