UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

ЄБРР виділив Україні гроші на погашення боргів за "зелену" енергію

Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) інвестує 75 млн доларів в облігації НЕК "Укренерго" для того, щоб компанія змогла виплатити борги виробникам електроенергії з відновлюваних джерел
 

Журналіст відділу новин
ЄБРР виділив Україні гроші на погашення…
Фото: Укренерго

Надходження від розміщення облігацій покриють всю заборгованість по платежах перед виробниками відновлюваної енергії.

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на прес-реліз ЄБРР.

"Європейський банк реконструкції та розвитку інвестує 75 млн доларів в облігації на 825 млн доларів, пов'язані зі стійким розвитком і випущені НЕК "Укренерго" в спробі вирішити платіжну кризу, що охопила сектор відновлюваної енергетики країни", – йдеться у прес-релізі.

При цьому наголошується, що це перші облігації з прив'язкою до сталого розвитку, випущені українською компанією, і участь ЄБРР в якості основного інвестора забезпечила комфорт іншим інституційним інвесторам, ще більше розширивши участь на ринку.

Зазначається,що надходження від розміщення облігацій покриють всю заборгованість по платежах перед виробниками відновлюваної енергії.

"Ці інвестиції допоможуть відновити довіру до українського сектору відновлюваних джерел енергії і підвищать довіру приватних інвесторів і фінансистів, проклавши шлях настільки необхідним інвестиціям для підтримки переходу країни до "зеленої" економіки", – акцентує ЄБРР.

За словами керуючого директора ЄБРР Маттео Патроні по Східній Європі й Кавказу, Україні необхідно більше потужностей поновлюваних джерел енергії для досягнення цілей декарбонізації, попри що вона вже має 8,5 ГВт ВДЕ-генерації, а у галузь залучено EUR11 млрд внутрішніх та іноземних інвестицій.

"Ця угода дозволить продовжити розвиток галузі відновлюваної генерації. ЄБРР пишається тим, що відіграє ключову роль у вирішенні складної ситуації в цьому секторі і допомагає Україні продемонструвати стійкість, стабільність і передбачуваність свого інвестиційного клімату", – підкреслив Патроне.

Водночас директор ЄБРР, глава Energy Europe Гжегож Зелінські зазначив, що це знакові облігації у всьому.

"Вони прокладають шлях для розвитку більшої кількості відновлюваних джерел енергії за допомогою конкурентних аукціонів або інших інноваційних комерційних механізмів, що в кінцевому підсумку забезпечить значно дешевшу і більш чисту електроенергію для України в майбутньому", – пояснив він.

Як відомо, за останніми даними ДП "Гарантований покупець", який отримує від "Укренерго" компенсацію різниці між "зеленим" тарифом і ринковою ціною Е/Е в рамках ПСО, станом на 25 жовтня 2021 року рівень розрахунків з ВДЕ-генерацією за минулий рік становить в середньому 69%, зокрема, за січень-березень і серпень-грудень – 100% оплата, квітень – 96%, травень – 8,7%, червень – 6%, липень – 5%, за "зелену" Е/Е 2020 року всього сплачено з 4 млрд грн, борг за 2020 рік становить близько 15 млрд грн. Рівень розрахунків за 2021 рік наступний: січень-квітень – 93%, травень – 73%, червень – 70%, липень – 67%, серпень – 72%, вересень – 41%, жовтень (20 днів) – 46%.

Нагадаємо, 5 лютого ДП "Гарантований покупець" виплатив виробникам "зеленої" енергетики 900 мільйонів гривень, отриманих від "Укренерго".

Всього ж за 2020 рік власники приватних сонячних електростанцій у столиці виробили 2,5 млн кВт·год енергії і заробили за "зеленим" тарифом 9,9 млн грн.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme