ЄІБ надав Україні 500 млн євро негайної допомоги

Європейський інвестиційний банк (ЄІБ) здійснив перші виплати в межах пакету екстрених заходів солідарності на суму 1,59 млрд євро. Україна отримала перший транш на 500 млн євро негайної допомоги для задоволення невідкладних потреб

Михайло Хомченко

Про це йдеться у повідомленні пресслужби ЄІБ, передає Depo.ua.

Перші виплати у розмірі 500 млн євро допоможуть українському уряду покрити першочергові короткострокові фінансові потреби, забезпечити терміновий ремонт пошкоджених доріг, мостів і залізничної інфраструктури. Кошти також слугуватимуть підтримкою для стратегічних державних підприємств "Укравтодор" та "Укрзалізниця".

"Ремонт залізничного сполучення, доріг і мостів допоможе Україні продовжувати перевезення людей, вантажу та зерна. Оскільки Україна - один із найбільших експортерів зерна у світі, ці надважливі заходи сприятимуть відновленню економіки країни та покращенню сполучення із ЄС.

Пакет підтримки в межах Екстрених заходів солідарності від ЄІБ розміром 1,59 млрд євро, що підкріплений гарантіями з бюджету ЄС, складається з двох блоків:

  • Негайна підтримка на загальну суму 1,05 млрд євро, з яких 500 млн було перераховано 14 вересня 2022 року. Подальші виплати заплановані на найближчі дні.
  • Відновлення проєктів, які ЄІБ фінансує в Україні, на загальну суму 540 млн євро. Фінансування цих проєктів відбуватиметься в міру їх виконання.

Перший пакет екстреної підтримки розміром 668 млн євро був повністю перерахований протягом місяця після початку повномасштабної та неспровокованої війни росії проти України.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини на Depo.ua