Екс-міністра Омеляна виправдали у справі про зниження портових зборів

Колишнього міністра інфраструктури України Володимира Омеляна виправдали у так званій справі про зниження портових зборів

Михайло Хомченко

Відповідне рішення щодо Омеляна ухвалив Вищий антикорупційний суд.

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на прес-службу ВАКС.

"У понеділок, 18 жовтня, колегія суддів Вищого антикорупційного суду ухвалила виправдувальний вирок та визнала невинуватим колишнього міністра інфраструктури України у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 211 КК України, у зв’язку з відсутністю в його діях складу злочину", – зазначили у суді.

Уточнюється, що вирок може бути оскаржений до Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду впродовж 30 днів із дня проголошення.

Із повним текстом вироку та мотивами суду можна буде ознайомитися в Єдиному державному реєстрі судових рішень за номером 991/9129/20.

Подробиці справи про зниження портових зборів

Колишнього міністра інфраструктури Володимира Омеляна підозрювали у незаконних діях, які призвели до недоотримання державним бюджетом понад 30 млн грн.

За версією сторони обвинувачення, Омелян у 2017 році видав наказ про зменшення усіх портових зборів (крім маякового) на 20%. Водночас, один із цих зборів – адміністративний – є дохідною частиною державного бюджету. Тож змінити його розмір могла лише Верховна Рада, а не міністр.

Крім того, Міністерство фінансів виступало проти зменшення всіх портових зборів, наголошуючи, з-поміж іншого, на тому, що зменшення саме адміністративного збору призведе до недоотримання доходів у державний бюджет.

Зрештою, рішення Омеляна про зменшення портового (адміністративного) збору призвело до ненадходження до державного бюджету у 2018 році 30,4 млн грн (з очікуваних 203,5 млн грн було отримано 173,1 млн грн).

Ці дані підтвердили Держаудитслужба та судова експертиза.

Нагадаємо, раніше Омелян заявляв, що оптимізація портових зборів збільшила вантажопотік. За його словами, портові збори в Україні є одними з найвищих у світі, через що вітчизняні порти є неконкурентоспроможними. Саме тому уряд у 2017 році ухвалив рішення про їх поступове зниження.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини на Depo.ua