ЄС надав Нацполіції України автівок і обладнання на майже 3,5 млн євро: Чого і скільки отримали (ФОТО, ВІДЕО)

Національна поліція України отримала від Європейського Союзу службові автомобілі та сучасне обладнання загальною вартістю 3,4 мільйони євро

Ірина Костенко

Передача техніки Нацполіції відбулася сьогодні, 10 вересня, на Софійській площі у Києві. Завдяки переданому обладнанню поліцейські зможуть ефективніше виконувати свої обов'язки щодо створення безпечного середовища в містах, громадах і на вулицях України. 

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на прес-службу Міністерства внутрішніх справ (МВС).

У заході взяли участь керівництво МВС, Нацполіції, а також члени представництва ЄС в Україні та Консультативної місії ЄС в Україні (КМЄС).

Що отримала Україна у межах програми "ПРАВО-Поліція":

  • 18 патрульних автомобілів;

  • 40 автомобілів для підрозділів забезпечення публічної безпеки і порядку;

  • дев'ять дефібриляторів;

  • сучасні сервери та системи зберігання даних;

  • костюм вибухотехніка та супутнє обладнання.

Зазначається, що програма "Підтримка реформ з розвитку верховенства права в Україні у сферах діяльності поліції, прокуратури та належного управління" ("ПРАВО-Поліція") реалізується за фінансової підтримки ЄС Управлінням ООН з обслуговування програми (ЮНОПС) у тісній співпраці з КМЄС. 

Міністр внутрішніх справ України Денис Монастирський наголосив, що за кожним автомобілем та обладунком бачить врятовані життя та підвищений рівень безпеки українців.

"Це конкретний предметний внесок ЄС в безпеку України. Євросоюз надає моделі побудови правопорядку в сучасній Україні, і ті моделі, які працюють, ми будемо використовувати. Це Скандинавська модель побудови правопорядку на громадських заходах, це підхід community policing, адже основним показником є рівень довіри громадян до поліції", – розповів він.

Монастирський також подякував колегам з ЄС за готовність до співпраці та надану техніку.

"Я переконаний, що наша співпраця може вийти на новий рівень і українська поліція в цьому однозначно не підведе", – запевнив урядовець.

Підтримав його і голова Нацполіції Ігор Клименко, зауваживши, що багаторічна плідна співпраця МВС та НПУ з їхніми партнерами продовжується.

Де використовуватимуться надані ЄС автомобілі й обладнання

Отримані в межах програми патрульні автомобілі використовуватимуться в дев'яти областях України – Кіровоградській, Львівській, Харківській, Одеській, Київській, Вінницькій, Чернівецькій, Полтавській та Хмельницькій.

Костюм вибухотехніка та гідродинамічні руйнівники призначені для використання вибухотехніками в Донецькій області для розмінування та знешкодження вибухонебезпечних пристроїв, таких як міни, бомби та саморобні вибухові пристрої, із урахуванням безпеки поліцейських та населення.

Завдяки сучасним серверам і системам зберігання даних поліція України більш ефективно координуватиме свою діяльність з Інтерполом і Європолом у сфері протидії організованій і транскордонній злочинності.

"Наші зусилля направлені на те, щоб життя громадян стало безпечним, а також на збереження життя наших поліцейських", – наголосив Клименко.

Посол ЄС Матті Маасікас наголосив, що Євросоюз сподівається на плідну співпрацю з Монастирським та його командою.

"Наша спільна мета залишається тією ж самою. Європейський Союз і партнери продовжують підтримувати становлення більш підзвітної, прозорої та ефективної системи правоохоронних органів, яка служитиме всім громадянам України", – сказав він.

Фото: Прес-служба МВС

Нагадаємо, дещо раніше водіям розповіли, скільки автомобілів-"фантомів" випустять на дороги України до 2023 року. Відомо, що нині відбуваються процеси випробування та сертифікації таких автівок.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини на Depo.ua