UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Естонія віддасть Україні "Джавеліни" і гаубиці

Естонія хоче надати Україні протитанкове озброєння, ракети "Джавелін" та 122-міліметрові гаубиці

Журналіст стрічки новин
Естонія віддасть Україні "Джавеліни" і г…
Фото: Defense Express

Міноборони Естонії має намір надати Україні Javelin та інше озброєння, проте має отримати дозвіл від країни походження ракет – США, а також від колишніх власників гаубиць – Фінляндії та Німеччини.

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на ERR.

"Наразі ми розглядаємо можливість надати ракети "Джавелін" для протитанкових ракетних систем, а також гаубиці калібру 122 мм та боєприпаси до них", – сказав начальник відділу міжнародного співробітництва Міністерства оборони Естонії Пеетер Куймет.

За його словами, перед тим, як передати ракети "Джавелін", потрібно отримати дозвіл від їхнього виробника – Сполучених Штатів.

"У разі гаубиць, які ми придбали у Фінляндії, а та, у свою чергу, закупила їх у Німеччини, ми маємо попросити Німеччину та Фінляндію дати згоду на передачу зброї, і цей процес ми вже розпочали з цими країнами", – зазначив Куймет.

Таким чином, терміни надання допомоги також багато в чому залежать від того, як відбуватимуться переговори із союзниками.

Естонія отримала ракети "Джавелін" зі США, частина з них купивши, а іншу частину отримала як військову допомогу. Вартість однієї ракети коливається від 75 000 до 130 000 євро залежно від умов контракту та від конкретного типу ракети. Естонія планує поставити Україні кількадесят таких ракет.

"У ситуації, коли Україна вже майже вісім років перебуває під російською агресією, не хотілося б починати рахувати копійки. Наше завдання – надати Україні реальну допомогу в тому, що їй потрібне і що зміцнить її обороноздатність та потенціал стримування", –додав Куймет.

Зазначається, що минулого року Естонія відправила Україні 2400 пістолетів Макарова. 

Нагадаємо, 22 грудня на Донеччині вперше провели бойові стрільби з американських "Джавелінів". Наразі Україна має на озброєнні майже 100 пускових установок та близько 500 ракет до них. У разі повномасштабного російського вторгнення їх можуть застосувати на Донеччині.

У листопаді Україна отримала четверту партію технічної допомоги для своєї армії від США – 80 тонн боєприпасів.

Довідка: Ракети Javelin — це інфрачервона керована зброя, за допомогою якої можна знайти танк, зафіксувати ціль і вистрілити. Javelin використовується в арміях по всьому світу, включаючи Австралію, Францію, Норвегію, Тайвань та Україну.

США двічі продали Україні ракети Javelin. Перший продаж у 2018 році містив 210 ракет і 37 командних пускових установок (CLU) за орієнтовною вартістю $47 млн. Другий продаж становив 10 додаткових CLU і 150 ракет.

Читайте також: Безпілотники, ракети і роботи-сапери: Топ-5 імпортних озброєнь, які засвітились у ЗСУ у 2021 році

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme