UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Гендиректор МАГАТЕ вдруге приїде на окуповану Запорізьку АЕС

Генеральний директор Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ) Рафаель Гроссі вдруге відвідає окуповану російськими силами Запорізьку АЕС

Журналіст відділу новин
Гендиректор МАГАТЕ вдруге приїде на окуп…
Очільник МАГАТЕ Рафаель Гроссі в Україні, 29 березня 2022 року

Про це повідомили у МАГАТЕ, передає Depo.ua.

Гроссі відвідає ЗАЕС наступного тижня, щоб оцінити ситуацію з ядерною безпекою на об’єкті та підкреслити нагальну необхідність захистити його під час війни.

Це буде другий раз, коли Гроссі приїде на окуповану АЕС, і вперше після того, як там запрацювали експерти МАГАТЕ.

"Я вирішив знову поїхати на Запорізьку АЕС, щоб на власні очі побачити, як розвивалася ситуація з вересня, і поговорити з тими, хто експлуатує об’єкт у цих безпрецедентних і дуже складних умовах. Я, як і раніше, сповнений рішучості продовжувати робити все, що в моїх силах, щоб допомогти зменшити ризик ядерної аварії під час трагічної війни в Україні", — заявив Гроссі.

Він зазначив, що попри присутність представників агентства на станції упродовж вже 7 місяців, ситуація на ЗАЕС все ще небезпечна, а загрози ядерній безпеці "надто очевидні".

Гроссі заявив, що його поїздка має також забезпечити підтримку та покращення регулярної ротації експертів МАГАТЕ до та зі станції після затримки із ротацією у лютому. Гендиректора МАГАТЕ супроводжуватиме нова, сьома, група експертів агенства.

МАГАТЕ вже кілька разів закликало росію вивести свої сили із ЗАЕС — найбільшої в Європі атомної станції. Гендиректор агентства Рафаель Гроссі також намагається домовитися про створення зони безпеки на станції.

У міністерстві закордонних справ росії в грудні 2022 року підтвердили, що ведуть перемовини з МАГАТЕ для створення "зони безпеки" навколо Запорізької АЕС. Водночас у рф заявляють, що не віддадуть контроль над станцією якійсь іншій стороні.

Українська сторона наголошувала, що її позиція залишається незмінною: Запорізька АЕС має повернутися під контроль України й бути повністю демілітаризованою.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme