UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Луценко зізнався, чому його звільнили з посади генпрокурора: До чого тут Цемах і Росія

Колишній генеральний прокурор України (2016-2019 роки) Юрій Луценко повідомив, що його було звільнено з посади нібито через відмову видавати Володимира Цемаха, який був ключовим свідком у справі про збиття над Донбасом літака Boeing 777 рейсу МН17

Журналіст відділу новин
Луценко зізнався, чому його звільнили з…
Фото: Facebook Юрія Луценка

Луцено нагадав, що вчора (3 грудня) на шоу Савіка Шустера був керівник операцій по вивезенню Цемаха з "ДНР" в Київ.

Про це він написав у своєму Facebook, передає Depo.ua.

"Це була блискуча операція, після якої і ГПУ, і міжнародна слідча група отримала ключового свідка теракту російської армії проти голандського цивільного літака МН17. Керівник управління департаменту контррозвідки Р. Червінський заявив, що пізніше Цемаха віддали РФ, а самого пана Червінського звільнили одразу після розмови Зеленського та Путіна", – наголосив він.

Крім того, Луценко наголосив, що може підтвердити дві речі:

1. Нідерландська прокуратура розглядала Цемаха як свідка, чий допит був "максимально важливим".

2. Як генпрокурор, Луценко довів це до відома президента Володимира Зеленського в присутності колишнього керівника Офісу президента Андрія Богдана та чинного очільника ОП Андрія Єрмака.

"Зеленський і Єрмак всіляко вмовляли мене організувати передачу Цемаха РФ.  Я категорично відмовився. Бо саме суд по МН17 – це шлях Путіна до Гаазького трибуналу. Через декілька днів була телефонна розмова з президентом Зеленським. В істеричній формі він знову вимагав віддати Цемаха Путіну. Я знову відмовився. На що Зеленський сказав, що тоді мої дні на посаді – недовгі. Я сказав: "Скільки їх не є, але до останнього я буду відстоювати необхідність засудження російських терористів і тільки після вироку – організації обміну", – розповів Луценко.

Він додав, що згадує все це для того, щоб підтвердити слова полковника Червінського: "В Офісі (президента Зеленського, – ред.)… бояться посваритися з Росією".

"Там не один кріт, а просто така ціла група людей: Татаров, Єрмак, Демченко. Свідків стає все більше. Правда, Андрей Богдан?" – підсумував Луценко.

Крім того, він оприлюднив лист прокурора з Нідерландів щодо Цемаха.

Що відомо про справу Цемаха

Українські спецслужби затримали Володимира Цемаха наприкінці червня 2019 року в окупованому Сніжному Донецької області. 

Внаслідок операції у Сніжному загинув український розвідник Олександр Колодяжний, іще один розвідник – Дмитро Гержан – дістав тяжке поранення (йому ампутували ногу).

29 червня Шевченківський районний суд Києва схвалив рішення про арешт Цемаха на два місяці. Його заарештували за звинуваченням у "створенні терористичної групи чи терористичної організації".

У червні 2019-го року міжнародна спільна слідча група, яка розслідує катастрофу Boeing "Малазійських авіаліній" в небі над Донбасом, назвала імена перших чотирьох підозрюваних у причетності до збивання літака рейсу MH17 на Донбасі та видала міжнародні ордери на їх арешт. Всі вони – громадяни Росії.

5 вересня Київський апеляційний суд ухвалив рішення про звільнення з-під варти фігуранта у справі збитого MH17 Володимира Цемаха під особисте зобов'язання.

У розслідувальній групі Bellingcat стверджували, що Цемах був очевидцем подій, пов'язаних із катастрофою малайзійського Boeing, коли загинули всі 298 людей, що перебували на борту. Причому більшість загиблих була громадянами Нідерландів.

Москва, водночас, заперечує всі звинувачення в причетності до збиття літака. За словами заступника генпрокурора Росії, на сьогоднішній день ні міжнародним слідством, ні журналістами не було надано жодного переконливого доказу провини російських військових або бойовиків на Донбасі. А в Міноборони Росії стверджують, що в період катастрофи Boeing ні одна з російських установок не перетинала кордону з Україною.

Згідно з даними Bellingcat, особисто непричетний до запуску ракети, Цемах, імовірно, ховав зенітно-ракетний комплекс "Бук", з якого збили MH17, і спілкувався з членами його екіпажу.

7 вересня 2019 року Цемах був переданий Росії в межах обміну полоненими й утримуваними особами.

За словами керівника операції з вивезення Цемаха з окупованої території Романа Червінського, передача фігуранта справи про збитий на Донбасі малазійський Boeing MH17 Володимира Цемаха була ультиматумом Володимира Путіна президенту України Володимиру Зеленському.

Нагадаємо, після видачі Цемаха Росії президент України Володимир Зеленський запевнив, нібито перед відправкою Цемаха на Росію, його допитали спецслужби. Він наголосив, що Україна зробила все, про що просили європейські лідери.

Читайте також: Судовий процес у справі МН17: Що відбувається (ХРОНІКА)

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme