UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Масі Найєм поділився спогадом, як його вивозили з Афганістану

Адвокат Масі Найєм поділився спогадом, як його із братом Мустафою вивозили колись з Афганістану

Журналіст відділу новин
Масі Найєм поділився спогадом, як його в…
Фото: Facebook Масі Найєма

Коли чоловіка вивозили з країни, йому було близько п’яти років, але він дуже добре все запам’ятав.

Про це він написав у своєму Facebook, передає Depo.ua.

"В той день мене вдягли в джинсовий одяг із написом U.S. Army… Бо то одяг був для особливих свят. І моя бабуся Маголь чогось плакала. Коли вже був вдягнений, то ми попрямували в бік вулиці. І вже біля виходу з дверей дому побачив, що мій брат і батько вже сидять в червоній BMW його друга. Вже коли підійшов до авто, то зрозумів, що там не буде місця для моїх "мам" – тітки Заро та бабусі", – пригадав Масі Найєм.

Він зізнався, що тоді плакав.

"І вже потім пам’ятаю лише, як ми з братом сиділи в тому авто біля аеропорту. Щось було не так, і батько із його другом пішли вирішувати проблему. Їх довго не було, бо літак не відпускали чомусь", – зауважив адвокат.

Він розповів, що тоді у нього зі старшим братом Мустафою з’явилась інша проблема.

"Ми якось так грались із кермом, що воно раптом заклинило. Це зараз я розумію, що всі автомобілі так блокують кермо. А тоді було страшно… Паптом ми поламали BMW: це була дуже дорога автівка", – уточнив Масі Найєм.

За його словами, далі спогади його дещо слабші.

"Ми довго летіли до мами, яка нас прийняла. Бо моя рідна померла після мого народження. Нова мама була і є дуже красива. Вона українка. Тому ми, власне, в Україні", – написав чоловік.

Він нагадав також, що їхнього батька вже немає.

"Через два дні буде вже три місяці, як його немає. В ці години наче все говорить не про Афганістан, а про батька. Єдиною думкою, якого була, аби ми були живі і поїхали з міста, в якому будуть таліби", – зазначив Масі Найєм.

Він припустив, що нині таліби могли змінитися і тепер "навчились не брехати настільки добре, що США та інші повірили їм, а усвідомили цінність свобод індивідуума".

"Але я не вірю. І щось мені здається, що мій батько теж не вірив би в це. Але пост більше про інше. Про те, що за політикою, війнами, там в аеропортах і зараз стоять реальні люди. Яким до болю страшно. Бо їх можуть вбити без можливості апелювати. Без права на справедливий суд. Тож перш ніж ви приймете за адекватну аналітику нових експертів – візьміть це до уваги. І те, що ще ніколи людяність в розрахунках не вбила невинних людей", – наголосив адвокат.

Він також припустив, що хлопцю, який зараз вилітатиме з Кабулу, через 32 роки буде як йому.

"Знаю, це  звучить несерйозно, але дуже хочу, щоб десь в 2053 році цей хлопець зміг обійняти свого батька на своїй Батьківщині. Справжній, вільній і… живій", – підсумував Масі Найєм.

Масі Найєм поділився спогадом, як його вивозили з Афганістану

Нагадаємо, раніше стало відомо, що адвокат Найєм не захищатиме підозрюваного у вбивстві Шеремета.

Довідка: Український політик і журналіст Мустафа Найєм і його брат-адвокат Масі Найєм – вихідці з Афганістану та пуштуни за національністю.

Старший брат Мустафа народився у Кабулі в 1981 році, а його молодший брат Масі – через три роки, в 1984 році.

Мати хлопчиків померла через 10 днів після народження молодшого брата, а батько Наїм Найєм обіймав тоді посаду міністра освіти Афганістану та відповідав за будівництво всіх навчальних об'єктів у країні.

У розпал війни в Афганістані у 1987 році Наїм Найєм поїхав вчитися до Москви і планував повернутися назад, коли познайомився з Валентиною Колечко. Після цього він вирішив не залишатися в Афганістані, а виїхати в СРСР і перевезти туди синів.

Остаточно сім'я виїхала з Афганістану в 1989 році, коли СРСР вивів свої війська.

Спочатку батько і сини поїхали в Москву, а через рік, в 1990 році – до Києва. Причому молодшого сина – Масі – Наїм привіз у СРСР зі зруйнованого Афганістану майже роком пізніше за старшого.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme