На гігантські прапори з нагоди 30-річчя Незалежності хочуть витратити понад 170 млн грн

До 30-річчя Незалежності України у щонайменше 17 областях планують встановити рекордно високі прапори. На такий глобальний проект із державного та місцевих бюджетів можуть витратити 170,7 млн грн

Михайло Хомченко

Про це повідомляє експертна організація StateWatch із посиланням на відповіді обласних державних адміністрацій, систему Prozorro та повідомлення у локальних ЗМІ, передає Depo.ua.

Зазначається, що у січні поточного року під час селекторної наради в Офісі президента під головуванням Кирила Тимошенка кожній ОДА було доручено забезпечити встановлення найбільшого державного прапору України в області до Дня Державного Прапора з нагоди 30-річчя Незалежності. 

Очікувана загальна вартість реалізації такого проекту становитиме 170,7 млн грн.

За словами голови StateWatch Гліба Канєвського, за такі кошти можна було б придбати 338,6 тис. доз вакцини від COVID-19, якщо ціна складатиме 504 грн за дозу, як було закладено в бюджетну програму МОЗ із вакцинації.

Організація наголошує, що найдорожчим стане встановлення стели із державною символікою у Харкові.

На будівництво флагштоку, а також відновлення елементів благоустрою території зеленої зони вздовж Сергіївського майдану, від Соборного узвозу до вул. Полтавський Шлях планують витратити 24,5 млн грн.

У 2021 році на це планують витратити 10,4 млн грн з обласного бюджету. Решта коштів буде сплачена наступного року.

Другий за вартістю прапор планують встановити на території парку "Перемога" у м. Бровари Київської області. Вартість будівництва становить 20,7 млн грн. Висота флагштоку складатиме 72 метри.

Канєвський уточнив, що на таку суму можна було б закупити 41,1 тис. доз вакцини для жителів Броварів, населення якого складає близько 109 тис. осіб.

Наступні за вартістю флагштоки (висотою 50 метрів) планують встановити у Вінницькій (15 млн грн) та у Житомирській областях (13,8 млн грн).

А ось у Сумській, Тернопільській, Одеській та Херсонській ОДА повідомили, що встановлюватимуть найвищі прапори без залучення бюджетних коштів. 

У Дніпропетровській області (не зважаючи на те, що в 2018 році вже було встановлено 72 метровий прапор у м. Дніпро) цього року хочуть встановити ще один прапор висотою теж 72 метри у м. Кривий Ріг, звідки родом президент України Володимир Зеленський. Вартість робіт складає 8,1 млн грн

У Києві та Запоріжжі найвищі прапори також були встановленні раніше. Зокрема, у столиці в 2019 році встановили 90 метровий гігантський прапор вартістю 47,5 млн грн на кошти меценатів. 

У Запоріжжі флагшток висотою 35 метрів було встановлено ще у 2011 році. 

Нагадаємо, раніше стало відомо, що на святкування 30-ї річниці незалежності України Кабінет міністрів планує витратити 5 423,2 млн грн.

Довідка: Раніше президент України Володимир Зеленський розповів, як цьогоріч святкуватиметься День незалежності України.

Відомо, зокрема, що у Києві на День незалежності проведуть великий військовий парад. Зеленський уточнив, що парад буде військовий і "великий" – як на суші, так і на воді (на Дніпрі, та в Одесі).

Також має відбутися великий концерт українських зірок у столиці – на стадіоні НСК "Олімпійський".

Крім того, у День незалежності в Україні будуть оригінал Конституції та булава Пилипа Орлика.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини на Depo.ua