На Київщині та Вінниччині СБУ затримала чоловіків, які виманювали гроші у бійців ЗСУ та їхніх родичів

Співробітники Служби безпеки України затримали на Київщині шахрая, який виманював гроші у родичів зниклого безвісти захисника. А на Вінниччині викрили чоловіка, який вимагав у демобілізованого військового сплатити мільйон "боргу", погрожуючи фізичною розправою

Михайло Хомченко

Про це повідомила СБУ, передає Depo.ua.

Київщина

На Київщині затримали жителя Бориспільського району. Правоохоронці встановили, що шахрай виманював гроші у родича військового. Захисник — молодший сержант механізованого зводу ЗСУ — не виходив на зв’язок після російського артобстрілу українських позицій під Бахмутом.

За даними слідства, зловмисник повідомив родичу, що зниклий військовий нібито перебуває у шпиталі в Білорусі та потребує складної операції. Шахрай задля "порятунку" захисника запропонував переказати 2 тисячі доларів на власні банківські картки.

Правоохоронці викрили жителя Київщини та затримали його. Під час обшуків місця, де мешкав чоловік, співробітники СБУ виявили телефони та сім-карту, з якої зловмисник телефонував потерпілому. Також банківські картки, на які він отримував гроші. А ще — 90 набоїв різного калібру та бойову гранату.

Зловмиснику оголосили підозру за двома статтями Кримінального кодексу України. Йому загрожує до 7 років ув’язнення.

Вінниччина

На Вінниччині співробітники СБУ затримали керівника однієї з місцевих колекторських компаній. Він вимагав від демобілізованого пораненого військовослужбовця та його матері сплатити 1 млн грн нібито протермінованого боргу. У разі несплати чоловік погрожував фізичною розправою.

Правоохоронці затримали зловмисника під час отримання ним першої частини грошей — 200 тисяч гривень.

Фігуранту оголосили про підозру за ч. 4 ст. 189 Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає ув’язнення від 7 до 12 років із конфіскацією майна. Чоловіку обрали запобіжний захід — тримання під вартою без можливості внесення застави.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини на Depo.ua