На кордоні України десятками ловлять військовозобов'язаних ухилянтів

Більш як шістдесят чоловіків, віком до 60 років, марно намагалися втекти закордон

Аліна Євич

3 березня 16 військовозобов’язаних чоловіків намагалися виїхати з України за допомогою хабарів, повідомляє Depo.ua з посиланням на Держприкордонслужбу. Серед них - чоловіки, які їхали з малолітніми дітьми без супроводу інших дорослих та аргументували, що більше нікому евакуювати дітей. Найбільше ухилянтів виявили прикордонники Мукачівського загону. Підкупити інспекторів прикордонного контролю тут намагались 5 разів, проте їм це не вдалося.

Загалом ознаки кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 369 ККУ "Пропозиція, обіцянка або надання неправомірної вигоди службовій особі", прикордонники фіксували в пунктах пропуску "Мамалига", "Ужгород", "Ягодин", "Устилуг", "Дякове", "Дзвінкове", "Солотвино", "Лужанка", "Порубне" та "Рава-Руська" та "Орлівка". Деякі з них пропонували по 1,5 тис євро чи 2000 тис доларів США.

4 березня були затримані 14 ухилянтів на Закарпатті під час спільних заходів українських та молдовських прикордонників, йдеться в повідомленні Держприкордонслужби. Їх затримали військовослужбовці підрозділів "Яблунівка", "Хижа" і "Солотвино" Мукачівського загону поблизу кордону з Румунією.

Під час патрулювання держрубежу наряди затримали шістьох чоловіків з різних куточків України - Києва, Харкова, Житомира, Івано-Франківська Кропивницького та Закарпаття. Іншу групу з п’яти уклоністів затримали на околиці міста Тячів. Усіх їх везли до кордону автомобілями двоє мешканців Нижньої Апші. В діях пособників вбачаються ознаки злочину, передбаченого ст. 332 ККУ "Незаконне переправлення осіб через ДКУ".

З втікачами військовослужбовці провели профілактично-роз’яснювальну роботу, а також урок патріотизму. Зокрема, чоловіки були вимушені співати державний гімн, а потім зібралися у військкомат за власним бажанням. Однак правоохоронці додали, що проконтролювали, аби затримані ухилянти не передумали.

"Іншим військовозобов’язаним повідомляємо: щоб потрапити у військкомат, не обов’язково намагатися порушити кордон. Є набагато простіший і швидший спосіб. А ухилянтам, які намагатимуться втекти закордон через пункти пропуску чи поза ними, прикордонники не залишать жодних шансів", – додали військовослужбовці.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини на Depo.ua