На Кубі через коронавірус розпочалися найбільші за десятиліття протести

Сьогодні, 12 липня, тисячі мешканців Куби вийшли на вулиці Гавани з протестами. Мітинги та акції непокори керівництво країни вже визнало наймасштабнішими за три десятиліття

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на видання El Mundo

Зазначимо, що перші мітинги та акції непокори розпочалися на Кубі ще вчора, 11 липня.

Мітингарі вимагають від чинної влади:

  • провести вільні вибори; 

  • активніше протидіяти пандемії коронавірусу;

  • зменшити ціни на харчі;

  • припинити вимкнення електричної енергії;

  • знизити ціни на електрику.

Найбільші протести спалахнули у столиці Куби місті Гавана та містах Пальма-Сор'яне, Сант'яго-де-Куба, Сан-Антоніо-де-лос-Баньос.

У кубинській столиці вчора вже відбулися сутички між мітингарями та силовиками. Поліція застосувала сльозогінний газ. 

Також є інформація про сутички протестуючих із прихильниками чинної влади. Люди кидали один в одного каміння. Очевидці заявили, що чули постріли.

Правозахисники водночас повідомляють про напади на журналістів під час протестів. 

Тим часом президент країни Мігель Діас-Канель звинуватив США і кубино-американську мафію в підігріванні заворушень на острові. Він також закликав прихильників чинної комуністичної партії виходити на вулиці й давати відсіч мітингарям. 

Станом на 12 липня у Гавані влада обмежила доступ до інтернету. Адже стихійні протести та мітинги зорганізовувалися та керувалися через соціальні групи. 

Нагадаємо, що масові протести зараз тривають також у Грузії. В центрі Тбілісі тисячі людей вийшли на мітинг із вимогою відставки уряду після загибелі оператора телекомпанії "Пірвелі" Лексо Лашкарава, якого жорстоко побитого під час заворушень 5 липня. 

Довідка: Куба в останній рік переживає наймасштабнішу економічну кризу за 30 років.

Епідемія коронавірусу майже знищила туристичну галузь. "Вдарили" по економіці країни також введені раніше санкції США. Криза призвела до того, що в магазинах різко підвищилися ціни на товари першої необхідності. Почався дефіцит продуктів. 

Аби впоратися з енергетичною кризою, чинна влада почала щодня на кілька годин залишати мешканців великих міст без світла. 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини на Depo.ua