НАБУ завершило розслідування про розкрадання газу на майже 200 млн грн: На лаві підсудних опиняться шість осіб

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура завершили досудове розслідування розкрадання газу на суму 196,8 мільйона гривень

Максим Карпенко

Йдеться про використання родовища газоконденсату у Полтавській області, за заниженою схемою компанією "Аркона Газ-Енергія".

НАБУ та САП передали матеріали слідства стороні захисту для ознайомлення, повідомляє Depo.ua із посиланням на прес-службу Бюро.

Зазначається, що серед підозрюваних у завдаванні державі збитків фігурують:

  • колишній заступник директора з виробництва, економіки та загальних питань Українського державного геологорозвідувального інституту;

  • колишня завідувачка сектору геолого-економічної оцінки ресурсної бази нафти УкрДГРІ;

  • експерт Державної комісії України з запасів корисних копалин та директор компанії "НПФ "Проєкт-Нафтогаз";

  • екс-директор "Аркона Газ-Енергія";

  • головний та провідний інженери "НПФ "Проєкт-Нафтогаз".

"Дії підозрюваних кваліфіковано за ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем) та ч. 1 ст. 366 (службове підроблення) КК України", – йдеться у повідомленні.

За даними слідства стало відомо, що в період з 2016 по 2017 рік компанія "Аркона Газ-Енергія" неодноразово зверталася за отриманням дозволу на використання Свистунківсько-Червонолуцького газового родовища. У квітні 2017 року Полтавська обласна рада погодила її надання без проведення аукціону.

"Після цього учасники корупційної схеми розподілили ролі і розробили план щодо заниження суми збору за видачу зазначеного спецдозволу", – додали в НАБУ.

Для цього фігуранти використовували неіснуючі показники проєктних виробок газу і конденсату, капітальних вкладень і експлуатаційних витрат, у тому числі амортизаційні відрахування. В результаті початкова ціна дозволу була встановлена на рівні 3,8 мільйона гривень. При цьому вона повинна була становити 200,6 мільйона гривень.

У липні 2020 року НАБУ і САП повідомили організаторам корупційної схеми про підозру. Слідство встановлює й інших осіб, причетних до скоєння злочину. Розслідування в цій частині виділені в окреме кримінальне провадження.

Нагадаємо, 19 травня 2021 року співголова Фонду енергетичних досліджень Дмитро Марунич повідомив, що спроби ПАТ "Укрнафта" поставити під сумнів рішення Верховного суду та заблокувати розробку Свистунківсько-Червонолуцького родовища в Полтавській області — небезпечний сигнал для інвесторів.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини на Depo.ua