Нардепи ще на рік продовжили особливий статус окупованого Донбасу

Парламент ще на рік продовжив закон про так званий особливий статус окупованого Донбасу

Христина Макогон

Законопроект пропонує у статті 1 закону "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей" цифру "2021" замінити цифрою "2022".

Як пише Depo.ua із посиланням на трансляцію засідання парламенту, відповідне рішення підтримали 317 нардепів.

У пояснювальній записці до документа наголошується, що ухвалення такого рішення дозволить створити додаткові тимчасові можливості для реалізації законодавчих умов, спрямованих на мирне врегулювання в окремих районах ОРДЛО на основі принципів і норм міжнародного права та Статуту ООН.

Відомо, що законом про особливий статус Україна гарантує "недопущення кримінального переслідування, притягнення до кримінальної, адміністративної відповідальності та покарання осіб – учасників подій на території Донецької та Луганської областей". Також гарантується вільне використання, вивчення та підтримка російської мови в суспільному і приватному житті. А органи місцевого в ОРДЛО мають сприяти використанню російської мови у сфері освіти, ЗМІ, судочинстві, економічної та соціальної діяльності й так далі.

Нагадаємо, що раніше міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що однією з вимог нормандської зустрічі щодо Донбасу є закріплення особливого статусу в Конституції України. Однак в уряді України на це відповіли, що такого не буде.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини на Depo.ua