NASA відкладає політ на Місяць через проблему зі скафандрами

Політ на Місяць доведеться відкласти на рік

Надія Клочко

NASA відкладе політ на Місяць, який був запланований на 2024 рік, оскільки наразі ще не готові скафандри для астронавтів.

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на доповідь Генеральної інспекції космічного агентства.

Зазначається, що перші два скафандри повинні бути готові до листопада 2024 року, але NASA має низку труднощів, пов'язані з нестачею фінансування, пандемією і технічними проблемами.

У графік створення скафандрів входить представлення дизайну, тестування, створення випробувального скафандра, створення двох кваліфікаційних скафандрів, демонстраційного скафандра для МКС і двох скафандрів для польоту. У NASA вважають, що скафандри будуть готові не раніше квітня 2025 року.

Також є затримки і в інших програмах — в програмі з розробки надважкої ракети-носія Space Launch System і в розробці багаторазового транспортного корабля "Оріон". Також на перенесення дати впливають протести приватних компаній, які не отримали контракт на участь в "Артеміді".

У доповіді рекомендують скорегувати поточний графік для зниження ризиків при розробці, створити окремий графік постачання обладнання за програмами Gateway, HLS і МКС, а також забезпечити виконання технічних вимог до скафандрів для програм "Артеміда" і для МКС.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що українсько-американська компанія Firefly Aerospace, що належить бізнесмену Максу Полякову і має офіс у місті Дніпро, уклала з компанією Ілона Маска SpaceX контракт на доставку у 2023 році на Місяць вантажного модуля Blue Ghost. 

Довідка: "Артеміда" (Artemis) – це програма NASA щодо принципів дослідження Місяця, Марсу, комет та астероїдів в мирних цілях. До угоди в межах програми приєдналися вже 10 країн, серед яких і Україна. "Артеміда" має стати найширшою та найрізноманітнішою міжнародною програмою дослідження космосу людиною в історії.

Мета програми полягає в організації наукових досліджень та пошуку економічних вигод від використання Місяця. Йдеться, зокрема, про перетворення супутника на майданчик для подальшого дослідження Марсу.

 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини на Depo.ua