UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Німеччина хоче домовитися з "Талібаном" про подальшу евакуацію, – Меркель

Канцлер Німеччини Ангела Меркель повідомила, що країна хоче домовитися з бойовиками радикального руху "Талібан" про продовження евакуації людей з Афганістану

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
Німеччина хоче домовитися з "Талібаном"…
Фото: ЕРА

Йдеться про людей, які залишилися у країні працювати за контрактами, та яких потрібно евакуювати.

Меркель вважає відкриття аеропорту у Кабулі хорошим знаком, повідомляє Depo.ua із посиланням на Reuters.

Зазначається, що Захід готовий співпрацювати з новим урядом "Талібану" в Кабулі, але ісламістська група повинна поважати права людини, включаючи права жінок, і не дозволяти Афганістану стати базою для тероризму.

"Нам потрібно поговорити з "Талібаном" про те, як ми можемо продовжувати виводити людей, які працювали на Німеччину, з країни", – сказала Меркель.

Нагадаємо, що після того, як в Афганістані змінилася влада зі світської на ультраконсервативну релігійну владу руху "Талібан", багато жителів цієї країни вирішили втекти з неї, аби не підпасти під репресії нового керівництва.

Також з Афганістану почали евакуйовувати іноземних громадян та посольства. Внаслідок цього в аеропорту Кабула утворилася справжня тиснява, яка спровокувала хаос. Американські військові навіть кілька разів відкривали вогонь у повітря, аби заспокоїти натовп.

Евакуацію із Афганістану проводило багато країн, зокрема, і Україна направила кілька літаків, аби забрати звідти своїх громадян, а також громадян інших країн. Українські військові пізніше розповіли деталі спецоперації із вивезення співгромадян, назвавши територію, окуповану "Талібаном", зомбілендом.

Найчисельнішу евакуацію провела авіація США – зокрема, за один рейс військово-транспортного літака з Афганістану вивезли, за попередніми даними, 640 біженців, не рахуючи дітей.

Під час евакуації траплялися і нещасні випадки. Так, молодий афганський футболіст загинув, прив'язавши себе до шасі літака.

Довідка: 15 серпня бойовики радикального руху "Талібан" заявили, що взяли під контроль всі території Афганістану. Президент Афганістану Ашраф Гані подав у відставку після того, як бойовики взяли президентський палац в облогу, а згодом покинув країну. 

Жителі столиці Афганістану Кабула масово залишають захоплене "Талібаном" місто. Евакуюють із нього й іноземців та дипломатів різних країн.

За даними телеканалу Al Arabiya, представники "Талібану" оголосили, що іноземні громадяни повинні виїхати з Кабула. Ті ж, хто вирішить залишитися в місті, зобов'язані будуть реєструватися у представників нових органів влади.

Управління Афганістаном було передано раді, до якої увійшли глава Вищої ради по національному примиренню Абдулла Абдулла та екс-президент Карзай.

Згодом ця Рада передасть владу представникам радикального руху "Талібан".

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme