Німецькі партії вирішили у коаліційній угоді "винести за дужки" "Північний потік-2", – ЗМІ

На коаліційних переговорах у Німеччині партії хочуть обійти спірну тему російського газопроводу "Північний потік-2"

Надія Клочко

Соціал-демократична партія Німеччини (СДПН), "Зелені" та Вільна демократична партія Німеччини, які наразі ведуть переговори про формування нової урядової коаліції, планують обійти тематику газопроводу "Північний потік-2", стосовно якої у німецьких політиків немає згоди.

Про це повідомляє німецьке видання Spiegel з посиланням на власні джерела, передає Depo.ua.

Як відомо, СДПН підтримує завершення будівництва та запуск російського газопроводу, тоді як "Зелені" і "вільні демократи" – проти. Тому тема газопроводу є потенційною причиною суперечок на коаліційних переговорах.

За інформацією видання, щоб уникнути конфліктів на переговорах і увійти в уряд, в коаліційному договорі планують закріпити формулювання, які будуть перешкоджати будівництву нових газопроводів, тоді як "Північний потік-2" вже добудований.

Також, як зазначається у публікації, учасники переговорів можуть внести в договір положення про мінімальний дозволений рівень заповнення газових сховищ. Адже цього літа сховища в Німеччині були заповнені недостатньо, що стало однією з причин рекордно високих цін на газ.

Зазначимо, що наразі три німецькі партії ведуть переговори про формування уряду за підсумками парламентських виборів, які відбулися 26 вересня.

Нагадаємо, на виборах до бундестагу, яку відбулися у кінці вересня, перемогла Соціал-демократична партія Німеччини, отримавши 25.7% голосів.

Блок Християнсько-демократичного та Християнсько-соціального союзів (ХДС/ХСС) посів друге місце з найнижчим за свою історію результатом у 24,1%. Ця партія ще не отримувала на виборах менше 30% голосів виборців. На третьому місці розташувалися партія "Зелені" з 14,8%, на четвертому – Вільна демократична партія з 11,5%, а "Альтернатива для Німеччини" стала п'ятою з 10,3%.

Після виборів заговорили про дві можливі коаліції – СДПН з ВДП та "Зеленими" чи ХДС/ХСС із тими ж міноритаріями.

Читайте також: Вибори в Німеччині: Хто зрештою стане канцлером і як це відіб'ється на Україні

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини на Depo.ua