Питання №1 – децентралізація: У Раді розповіли, які зараз готуються зміни до Конституції

Команда президента наразі готує низку змін до Конституції
 

Надія Клочко

Перший заступник голови Верховної ради Руслан Стефанчук розповів, що найважливішим питанням щодо змін до Конституції наразі є децентралізація.

Про це він  сказав у інтерв'ю "РБК-Україна", передає Depo.ua.

За словами заступника голови ВР, у питанні децентралізації влада виходить на фінальний текст – "дійшли згоди вже практично з усіх параметрів, лишилися кілька нюансів".

Зокрема ідеться про питання, чи буде статус юридичної особи в територіальних громад. Адже в умовах України, як зазначив Стефанчук, юридична особа керується не тільки Конституцією, але й іншим законодавством, зокрема

"Як фахівець з цивільного законодавства можу сказати, що у юридичних осіб є таке право як об'єднання, роз'єднання, злиття. Чи не призведе це до сепаратизму на державному рівні, якщо ми надамо такий статус? Це як елементарний приклад", – пояснив він.

Також, за словами заступника голови парламенту, немає згоди щодо таких питань: залишати чи не залишати районні ради, чи є голова органом, чи посадовою особою, бо "тут виникає ціла низка проблем щодо наділення його повноваженнями".

"Важливим є також розв'язання питань щодо процедури розпуску та низка інших. І тому нам треба розв'язати ці питання, щодо яких у нас уже висловлені всі аргументи. Просто необхідно ухвалити політичне рішення", – вважає Стефанчук.

Політик висловив сподівання, що приблизно до кінця вересня законопроект буде внесений до Верховної Ради.

"Зараз стоїть питання завершення юридичного шліфування тексту. І я дуже сподіваюся, що до Дня місцевого самоврядування (7 грудня, – ред.), ми вже спробуємо це питання на якійсь стадії вирішити", – зазначив він.

За словами Стефанчука, для змін до Конституції необхідно дві сесії – якщо законопроект ухвалять у першому читанні на нинішній сесії, то вже в лютому можна буде проголосувати у другому читанні.

Нагадаємо, раніше ЗМІ підрахували, що президент України Володимир Зеленський за весь період свого президентства порушив Конституцію 38 разів

Читайте також: Зміни в Конституції: Коли Зеленський спробує зробити президентсько-парламентську республіку

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини на Depo.ua