UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Польща готова заплатити, аби мігранти з білоруського кордону повернулися на батьківщину

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький повідомив про готовність уряду оплатити повернення нелегальних мігрантів з кордонів Білорусі до країн походження

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
Польща готова заплатити, аби мігранти з…
Фото: Рixabay

За його словами, Польща готова заплатити у будь-який момент, аби нелегали повернулися на батьківщину.

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на "Польське радіо".

"Ми готові будь-якої миті оплатити повернення мігрантів до їхніх країн", – наголосив Моравецький.

З такими словами він виступив після проведення перемовин з главою уряду Естонії Каєю Каллас. При цьому, влада Польщі вже розпочала обговорення з Іраком та іншими країнами близького Сходу щодо повернення мігрантів.

"Те, що відбувається з мігрантами на кордоні з Білоруссю, – це найбільша спроба дестабілізувати Європу за останні 30 років. Однак Польща не піддасться шантажу і зробить усе, щоб захистити кордони ЄС", – підкреслив прем'єр Польщі.

Моравецький додав, що Польща готова посилити санкції проти режиму де-факто президента Білорусі Олександра Лукашенка. Йдеться про подальше закриття кордону.

"Ми готові до всього. Готові й до ескалації санкцій, закриття прикордонних переходів, щоб не було можливості транзитного перевезення вантажів", – зауважив він.

Нагадаємо, що 8 листопада з Білорусі до Польщі вирушила велика колона мігрантів. За інформацією низки ЗМІ, її супроводжували озброєні люди. Повідомлялося, що сотні мігрантів сидять на схилах або стоять на дорозі до КПП "Брузги – Кузниця". Нелегали прагнуть потрапити через сусідню з Білорусією Польщу до інших країн Європейського Союзу

Міністр закордонних справ Польщі Петро Вавжик назвав те, що відбувається, провокацією білоруської сторони. Він упевнений, що "влада Білорусі прагне ескалації, яка призведе до загибелі людей щонайменше на одній зі сторін". Водночас міністр оборони Польщі Маріуш Блащак оголосив бойову готовність на кордоні з Білоруссю.

У військах територіальної оборони Польщі наголосили, що також підвищують рівень готовності для підтримки прикордонної служби країни.

Вранці 9 листопада до табору мігрантів на кордоні із Польщею наблизилася велика група силовиків. Білоруських спецпризначенців зафіксували польські військові. Ввечері того ж дня дві групи мігрантів таки змогли прорватися з Білорусі до Польщі. Однак усіх їх згодом заарештували.

10 листопада експерт із зовнішньополітичних питань фракції СДПН у Бундестазі Нільc Шмід запропонував залучити Україну до розв'язання проблеми біженців на білорусько-польському кордоні.

Читайте також: Коридор до Німеччини: Для чого Лукашенко збрехав мігрантам

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme