Прагнуть зменшити залежність від росії: Італія підписала газову угоду з Лівією

Італійська енергетична компанія Eni та Національна нафтова корпорація Лівії (NOC) підписали угоду про видобуток газу на суму 8 мільярдів доларів на тлі прагнення Європи скоротити свою залежність від російських енергоресурсів

Про це пишуть Reuters та "Радіо Свобода", передає Depo.ua.

Угоду підписали під час візиту до лівійської столиці Триполі прем’єр-міністерки Італії Джорджі Мелоні. Домовленість спрямована на збільшення видобутку газу для внутрішнього ринку Лівії, а також його експорту внаслідок розробки двох морських газових родовищ.

Видобуток, як очікується, розпочнеться у 2026 році. За оцінками Eni, родовища можуть виробляти близько 7,5 млрд кубічних метрів газу на рік. Це більш як дві третини від обсягу, який Італія імпортувала з росії минулого року.

За кілька днів до цієї угоди Мелоні також відвідала Алжир — головного постачальника природного газу в Італію, — щоб підписати меморандуми у сфері енергетики. У травні Італія підписала угоду з Алжиром про збільшення імпорту з осені 2022 року. Йдеться про додаткові 9 млрд кубометрів у 2023-2024 роках.

Країни ЄС після вторгнення рф в Україну намагаються зменшити свою залежність від російських енергоносіїв завдяки альтернативним джерелам, зокрема з Північної Африки та інших країн.

Також Європа намагається стримувати попит. За даними ICIS, у Німеччині та Італії — двох найбільших споживачах газу в ЄС — у листопаді попит упав на 23% та 21% відповідно. 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини на Depo.ua