UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Правозахисники оприлюднили заяву у зв'язку з новими затриманнями у Криму

Правозахисні організації України оприлюднили термінову заяву в зв'язку з обшуками і викраденнями в окупованому Криму силовиками п'яти кримських татар, в тому числі першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла
 

Журналіст відділу новин

За даними правозахисників, родичі та адвокати затриманих кримських татар подали заяви до різних так званих правоохоронних органів, однак жоден із них не повідомив про місцезнаходження зниклих.

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на текст заяви, оприлюднений на сторінці Кримської правозахисної групи.

"3 та 4 вересня 2021 року співробітники ФСБ Російської Федерації провели 5 обшуків в окупованому Криму, після яких затримали і повезли у невідомому напрямку п'ятьох кримських татар: Ельдара Одаманова, Азіза Ахтемова, Нарімана Джеляла, Шевкета Усеїнова та Асана Ахтемова", – йдеться в заяві.

Зазначається, що про місцеперебування Ельдара Одаманова нічого невідомо з 7 ранку 3 вересня.

На момент публікації заяви правозахисникам було відомо, що обшуки у Ельдара Одаманова та Азіза Ахтемова проводилися нібито у зв'язку з підривом газопроводу під Сімферополем, який стався 23 серпня 2021 року.

"Наступний обшук відбувся у першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу і громадського активіста Нарімана Джелялова, який відкрито заявляв про грубі порушення прав людини в окупованому Криму та брав участь в установчому саміті "Кримської платформи" 23 серпня 2021 року", – повідомили правозахисники.

Правозахисні організації кваліфікують дії окупаційної влади, як насильницьке зникнення, оскільки силові структури позбавляють затриману особу засобів зв'язку зі своїми рідними та адвокатами, внаслідок чого існує реальна загроза їхньому здоров'ю та життю.

"Свавільні обшуки і затримання також стали системною практикою, яку здійснює Російська Федерація відносно будь-кого, хто висловлює найменшу незгоду з діями окупаційної влади, особливо кримськотатарської громади", – йдеться у заяві.

Правозахисні організації вимагають від Російської Федерації як держави-окупанта негайно звільнити Ельдара Одаманова, Азіза Ахтемова, Нарімана Джеляла, Шевкета Усеїнова, Асана Ахтемова та інших політичних в’язнів, а також припинити свавільні обшуки, затримання та викрадення людей.

"Звертаємось до іноземних держав та міжнародних організацій з закликом висловити рішучий спільний протест проти дій Російської Федерації щодо нової хвилі обшуків та арештів в окупованому Криму і запровадити персональні санкції щодо осіб, причетних до проведення обшуків, затримань та викрадень людей в Криму", – підсумували правозахисники.

Нагадаємо, 3-4 вересня у Криму пройшли масові затримання кримських татар. Співробітники ФСБ вранці затримали Ельдара Одаманова, Азіза Ахметова, Асана Ахметова та Шевкета Усеїнова. Згодом, після обшуків в оселі, також затримали заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляля.

Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест через нові незаконні обшуки і затримання кримських татар у тимчасово окупованому Криму.

У свою чергу президент Володимир Зеленський розцінив чергові обшуки й затримання кримських татар в окупованому Криму, як реакцію Росії на початок роботи "Кримської платформи".

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme