UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Прем'єр-міністр Японії приїхав до Києва

Прем'єр-міністр Японії Кісіда Фуміо сьогодні, 21 березня, прибув до України з неанонсованим візитом

Журналіст відділу новин
Прем'єр-міністр Японії приїхав до Києва…
Кісіда Фуміо

Про це пише NHK з посиланням на заяву японської влади, передає Depo.ua.

За словами представників уряду та керівної партії, Кісіда Фуміо вирушив до України з Індії.

У Міністерстві закордонних справ країни повідомили, що Фуміо відвідає Україну з візитом для проведення зустрічі на найвищому рівні з президентом Володимиром Зеленським у Києві.

"Кісіда висловить президенту свою повагу до мужності та наполегливості українського народу, який став на захист своєї Батьківщини під керівництвом Володимира Зеленського", — писало відомство.

Там зазначили, що Фуміо рішуче відкине агресію росії проти України та підтвердить свою рішучість підтримувати міжнародний порядок, що ґрунтується на верховенстві права.

Після візиту до Києва 22 березня прем’єр-міністр відвідає Польщу для зустрічі на найвищому рівні та повернеться до Японії вранці 23 березня.

Японські ЗМІ називали "вкрай незвичним" для японського прем'єра відвідувати іноземну країну без попереднього повідомлення. Ймовірно, це було зроблено з міркувань безпеки.

Фуміо Кісіда отримав запрошення відвідати Україну під час телефонної розмови із Зеленським у січні. Але тоді виникли проблеми щодо безпеки та забезпечення розкладу, зазначили японські урядовці.

Зауважимо, що прем'єр-міністр Японії планує провести саміт G7 у Хіросімі в травні, головуючи у "Великій сімці". Однак він є єдиним лідером серед країн G7, який ще не відвідував Київ.

Раніше уряд Японії надав Україні допомогу в галузі енергетики, зокрема електрогенератори, та в розмінуванні. У січні країна виділила 95 мільйонів доларів на відновлення України через Програму розвитку ООН.

Раніше, у квітні 2022 року, Японія вже виділила 4,5 мільйона доларів для проведення екстреного очищення України від вибухонебезпечних предметів і розчищення завалів.

Також у травні Японія та Україна підписали угоду про кредит на 100 мільйонів доларів. А в листопаді ця країна виділила 14 мільйонів доларів на експорт української пшениці до Сомалі.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme