UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Президент Афганістану визнав перемогу "Талібану" і пояснив своє рішення залишити країну

Президент Афганістану Ашраф Гані Ахмадзай, який залишив країну перед наступом радикального руху "Талібан" на Кабул, визнав його перемогу

Журналіст відділу новин
Президент Афганістану визнав перемогу "Т…
Фото: Рixabay

Він вважає, що тепер відповідальність за країну несе саме "Талібан".

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на допис Гані у Facebook.

"Сьогодні я зробив складний вибір: встати, протистояти озброєному "Талібану", який хотів увійти в президентський палац, або ж залишити батьківщину, заради якої я жертвував життям впродовж останніх двадцяти років", – наголосив президент країни.

Він зазначив, що вимушений був залишити країну, щоб уникнути кровопролиття, оскільки таліби були налаштовані організувати бійню у столиці Афганістану, де сьогодні проживає 6 млн людей.

"Талібан ясно дав зрозуміти, що готовий провести кривавий наступ на Кабул і його жителів та вигнати мене. Щоб не допустити кровопролиття, я вирішив поїхати", – уточнив Гані.

За його словами, "таліби виграли судження меча та зброї, і тепер вони відповідальні за захист честі, багатства і самоповаги земляків".

Крім того, Гані зауважив, що ще ніколи в історії суха влада нікому не надавала легітимності і не віддавала її їм.

"Вони отримали новий історичний тест – або вони захистять ім'я і честь Афганістану, або віддадуть пріоритети в інших місцях і мережах. Багато людей і багато Акшари в страху через ненадійне майбутнє", – написав він.

На думку Гані, талібам доведеться докласти зусиль, щоб завоювати довіру жителів Афганістану.

"Потрібно, щоб Талібан запевнив весь народ, нації, різні сектори, сестер і жінок Афганістану, щоб завоював легітимність і серця народу. Складіть чіткий план дій і поділіться ним з публікою", – порадив президент.

Насамкінець Гані наголосив, що завжди служитиме народу Афганістану.

"На них відповідальність": Президент Афганістану, який втік із країни, визнав перемогу "Талібану"

Нагадаємо, раніше стало відомо, що "Талібан" може оголосити Афганістан ісламським еміратом.

Довідка: Раніше бойовики радикального руху "Талібан" заявили, що взяли під контроль всі території Афганістану. Президент Афганістану Ашраф Гані подав у відставку після того, як бойовики взяли президентський палац в облогу.

Мешканці столиці Афганістану Кабула масово залишають захоплене "Талібаном" місто. Евакуюють із нього й іноземців та дипломатів різних країн.

Згідно з даними телеканалу Al Arabiya, представники "Талібану" оголосили, що іноземні громадяни повинні виїхати з Кабула. Ті ж, хто вирішить залишитися в місті, зобов'язані будуть реєструватися у представників нових органів влади.

Відомо також, що президент Афганістану Ашраф Гані Ахмадзай залишив країну. Він прямує літаком до Таджикистану, звідки вирушить у третю країну.

Водночас представники "Талібану" вже мирно увійшли до Кабулу, в тому числі і в президентський палац. 

Управління Афганістаном, за інформацією низки Telegram-каналів, було передано раді, до якої увійшли глава Вищої ради по національному примиренню Абдулла Абдулла та екс-президент Карзай.

Згодом ця Рада передасть владу представникам радикального руху "Талібан".

Повідомлялося також, що у Кабулі з 21:00 вводиться комендантська година.

Крім того, бойовики "Талібану" звільнили тисячі в'язнів із в'язниць Кабула та Баграма, де перебували члени цього угруповання, а також бойовики інших ісламістських угруповань.

Читайте також: Що відбувається в зайнятому талібами Кабулі: Фоторепортаж

 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme