UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Президента Гаїті планували арештувати, а не вбити, – ЗМІ

Група колумбійців та американців гаїтянського походження, яких підозрюють у вбивстві президента Жовенеля Моїза, заявили слідчим, нібито вони прийшли заарештувати очільника держави, а не вбити

Журналіст відділу новин

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на Reuters.

За словами підозрюваних, вони буцімто мали доставити Моїза із резиденції до президентського палацу.

Згідно з інформацією джерела, близького до розслідування, двоє американців гаїтянського походження розповіли слідчим, що вони були перекладачами Колумбійського підрозділу коммандос, у якого був ордер на арешт.

Водночас видання повідомляє, що коли чоловіки приїхали до Моїза, знайшли його вже мертвим.

Крім того, затримані колумбійці розповіли, нібито їх найняла для роботи на Гаїті компанія CTU Security, якою керує Венесуельський емігрант Антоніо Енмануель Інтриаго Валера.

Що відомо про ситуацію в Гаїті

У Гаїті регулярно відбуваються акції протесту проти чинної влади, які почалися у листопаді 2018 року через проблеми в паливній галузі.

Економічна криза у Венесуелі призвела до різкого скорочення поставок нафти, що ускладнило виробництво електроенергії на Гаїті. Чимало гаїтян тепер отримують електрику всього кілька годин на день.

10 червня 2019 року у ході заворушень під час антиурядових протестів загинули дві людини, ще четверо отримали поранення.

7 липня 2021 року стало відомо, що у Гаїті застрелили президента країни Жовенеля Моїза під час збройного нападу на його резиденцію. Відомо, що президент отримав смертельні поранення, була також поранена і його дружина Мартін.

Згодом низка ЗМІ повідомили, нібито дружина президента Гаїті померла внаслідок отриманих поранень, однак офіційні джерела таку інформацію спростували.

Повідомлялося також, що у справі про вбивство Моїза було затримано 17 підозрюваних. Всього ж до справи можуть бути причетні майже 30 осіб (громадян різних держав).

10 липня вдова президента Гаїті зробила першу заяву після його вбивства. Пізніше тимчасовий прем'єр Гаїті заявив, що вбитого президента катували.

Відомо, що Жовенель Моїз загинув у віці 53 років. Президентом Гаїті він був із 7 лютого 2017 року від Гаїтянської партії Тет Кале.

До цього Моїз займався бізнесом і політикою. Він був власником 10 гектарів плантації бананів, призначених на експорт. Крім того, він займався еко-енергетикою та еко-туризмом.

Гаїті вважається бідною та нестабільною країною, ситуація в якій на тлі вбивства президента може значно погіршитися.

Нині владу під контроль поки що взяла рада міністрів Гаїті на чолі з прем'єром Клодом Жозефом. Чергові загальні вибори в Гаїті було заплановано на 26 вересня і Жозеф обіцяє, що вони відбудуться згідно з графіком.

Нагадаємо, дещо раніше Гаїті попросили США та ООН про військову допомогу після вбивства президента.

Згодом у Пентагоні відреагували на запит Гаїті щодо відправки військових.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme