Пристайко заявив, буцімто Україна може відмовитись від заявки на вступ до НАТО

Надзвичайний та повноважний посол України у Великій Британії Вадим Пристайко заявив, нібито Київ "може проявити гнучкість" у питанні щодо НАТО

Михайло Хомченко

Йдеться про заявку України на вступ до НАТО на тлі російської агресії.

Про це Пристайко заявив у коментарі BBC Radio 5 Live, передає Depo.ua.

За його словами, аби запобігти війні з Росією, Україна "може проявити гнучкість" у питанні щодо вступу до НАТО.

"Запитання, яке ставить собі 40-мільйонна країна, як ми виживемо, якщо вони (росіяни, – ред.) прийдуть завтра?" – зауважив Пристайко й додав, що Україна може залишитись беззахисною тоді, коли всі її західні сусіди є членами НАТО.

Згодом ведучий перепитав, чи справді посол мав на увазі, що Україна може відмовитися від вступу в НАТО?

"Ми намагаємось знайти найкращий вихід… Так, ви праві, це те, що записано в нашій Конституції… Я зараз частково йду проти головного документа, який ми маємо. Коли я кажу це, (йдеться про те, – ред.) що ми гнучкі, намагаючись знайти найкращий вихід. Якщо нам доведеться пройти через якісь серйозні поступки, це те, що ми можемо зробити. Безперечно", – наголосив посадовець.

Чи це офіційна позиція української влади, чи його особиста думка, Пристайко не уточнив.

Зазначимо, що дещо раніше в інтерв'ю Liga.net Пристайко зауважив, що Україна "відчуває певний дефіцит розуміння з боку деяких структур в Європі, які налякані Росією".

"І наш рух у ці структури виглядає настільки повільним, що ми змушені шукати інших проектів… Ми не говоримо про альтернативні проекти. Але цей варіант дозволить нам "прямо тут і зараз" розв'язати питання, які ми дійсно сподівалися розв'язати, увійшовши до ЄС і НАТО. Цей процес, м'яко кажучи, затягується", – додав він.

Пристайко визнав, що такий альянс може торкнутися вимірів від військової підтримки до економіки.

"Це, в принципі, не новий формат. Є багато країн, які шукають варіанти, намагаються пов'язувати своє сусідство та оточення меншими (порівняно з НАТО, – ред.) трикутниками, квадратами та іншими геометричними фігурами", – уточнив він.

Пристайко зауважив також, що в України "немає тимчасової лінії, щоб виміряти, як швидко ми рухаємось у бік НАТО".

"Це все відчуття. За моїми відчуттями, позиція щодо членства України кристалізується, і не обов'язково позитивно… Якби ми як прибалти свого часу зрозуміли, і наша політсистема була на цьому сконцентрована, ми б спокійно зайшли до ЄС та НАТО вже наприкінці 90-х. Ми це вікно пропустили і тепер дуже важко просуваємось. Доводиться битися за кожний міліметр", – пояснив посол.

Нагадаємо, раніше президент Росії Володимир Путін заявив, що вступ України до НАТО створить загрозу для безпеки Москви.

Водночас у Пентагоні заявили, що питання щодо членства України в НАТО може вирішуватися виключно державами-членами Альянсу. Прес-секретар Пентагону Джон Кірбі наголосив, що будь-яке рішення про членство в Альянсі стосується конкретної держави й НАТО.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини на Depo.ua