UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Протести в Казахстані: Затримали понад 5 тисяч людей

У Казахстані під час масових протестів, які тривають в країні з 2 січня через підвищення ціни на газ, затримали понад 5 тисяч мітингувальників

Журналіст стрічки новин
Протести в Казахстані: Затримали понад 5…
Фото: Telegram-канал Tengrinews.kz

Міністерство внутрішніх справ заявило, що під час протестів у Казахстані затримали вже 5 135 осіб по всій країні.

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на Telegram-канал Tengrinews.kz.

Крім того, влада повідомляє про загибель 16 та поранення понад 1,3 тис. співробітників поліції, військовослужбовців Національної гвардії та Міністерства оборони, а також спеціальних органів.

Загалом відкрито 125 справ за фактами застосування насильства до представників влади, хуліганства, вбивств, а також розбійних нападів та крадіжок.

Нагадаємо, у Казахстані люди вийшли на протести після того, як уряд підвищив з 1 січня 2022 року ціну на зріджений нафтовий газ. Протестувальники заявили, що більшість транспорту в Мангістауській області заправляється цим паливом, але нинішній розмір мінімальної заробітної плати робить його фактично недоступним. Вони вимагали вдвічі знизити ціну, а їхню область забезпечити постійним запасом газу, бо зараз вони стикаються зі збоями в його подачі. Зрештою президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв 4 січня оголосив про зниження ціни на газ — лише в Мангістауській області. 

Також президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв схвалив відставку уряду та виконав деякі інші вимоги на тлі протестів. Однак протести продовжилися. Демонстранти вимагали відставки колишнього президента Нурсултана Назарбаєва з посади очільника Ради безпеки, який, на їхню думку, покинув пост глави держави лише формально. Після цього Токаєв заявив, що очолить Раду безпеки Казахстану замість Назарбаєва. 

5 січня у Казахстані оголосили режим надзвичайної ситуації. Президент Касим-Жомарт Токаєв звернувся до держав-членів Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ) по допомогу у придушенні протестів і заявив про "терористичну загрозу".

До ОДКБ окрім Казахстану входять Росія, Білорусь, Вірменія, Таджикистан та Киргизстан. Ті погодились ввести свій контингент в країну. Наразі триває перекидання військ ОДКБ до Казахстану.

6 січня ситуація в Казахстані загострилася. На тлі новин про прибуття "миротворців" з Росії, Вірменії та Білорусі, обстріли центральних вулиць посилилися, а до мережі потрапили відео з росіянами, які приїхали "рятувати" казахів

Наприкінці дня влада Казахстану заявила про взяття адмінбудівель під контроль, а МВС заявило про знищення усіх, хто не складе зброю. 

7 січня у Казахстані влада заявила про повне придушення протестів. Йдеться, зокрема, про взяття під контроль міст і майже повне відновлення порядку.

8 січня сутички протестувальників з силовиками продовжились. Комендантську годину в Алматинській області Казахстану продовжили з 20 вечора до 7 ранку.

Читайте також: Топ-10 цікавих фактів про Казахстан у зв’язку із нинішніми протестами

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme