UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Рада ООН із прав людини створила комісію із розслідування порушень Росії в Україні

4 березня Рада ООН із прав людини підтримала створення комісії з розслідування порушень, скоєних під час воєнного нападу Росії на Україну

Редактор стрічки новин
Рада ООН із прав людини створила комісію…
Фото: news.un.org

За резолюцію, яку подала Україна, проголосувало 32 країни, 13 країн утрималися, Росія та Еритрея проголосували проти.

Про це йдеться у повідомленні ООН, передає Depo.ua.

Члени ради закликали до "швидкого і перевіреного" виведення військ та озброєних груп Російської Федерації з території України і безперешкодного забезпечення гуманітарною допомогою всіх нужденних.

"Мандат незалежної міжнародної комісії передбачатиме розслідування всіх імовірних порушень, зловживань та пов'язаних із ними злочинів, а також винесення рекомендацій щодо заходів притягнення до відповідальності", – ідеться в повідомленні.

Амбасадорка України в Женеві Євгенія Філіпенко заявила, що загальний обов'язок усієї Ради ООН із прав людини – задокументувати злочини РФ та допомогти притягнути винних до відповідальності. "Це єдиний спосіб гарантувати, що така обурлива зневага до прав людини ніколи не повториться в жодній точці світу", – сказала дипломатка.

Представник РФ на засіданні Євген Устинов виступив проти створення комісії і сказав, що це просто трата ресурсів. "Однак навряд чи це турбуватиме співавторів резолюції, які будуть використовувати будь-які засоби, щоб звинуватити у тому, що сталося, Росію", – сказав він.

Рішення про започаткування комісії прокоментував президент України Володимир Зеленський.

"Вітаю заснування Радою ООН з прав людини міжнародної комісії з розслідування фактів російських воєнних злочинів проти українців. Докази будуть задокументовані для використання в міжнародних судах. Російські воєнні злочинці будуть покарані", – написав глава держави у Twitter.

Зеленський про створення в оон комісії з розслідування злочинів росії

Нагадаємо, раніше головний прокурор трибуналу Карім Хан заявляв, що почалося розслідування справи можливих військових злочинів, скоєних Росією в Україні. Прокурор уточнив, що вже бачить ознаки військових злочинів та злочинів проти людяності.

За даними ООН, за перші дев'ять днів війни територію України залишило понад 1,3 млн біженців. Тисячі українців через війну в Україні виїжджають до сусідніх країн. 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme