UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Режисера Лавренчука затримали за російським "циркуляром", – Денісова

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомила, що українського режисера Євгена Лавренчука затримали в Італії за "циркуляром" від Росії

Максим Карпенко
Журналіст стрічки новин
Режисера Лавренчука затримали за російсь…
Фото: Facebook Людмили Денісової

За її словами, Росія звинувачує українця у "фінансових порушеннях", але деталей – не повідомляє.

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на допис Денісової у Facebook.

"Затримання українця відбулося не на підставі встановлення червоної картки, як це робиться зазвичай у практиці співпраці з Інтерполом, а шляхом предʼявлення циркулярного повідомлення, поширення якого було обмежене певними країнами, що свідчить про зловживання Росією статутом Інтерполу і неправомірне його використання як інструменту гібридної війни для політично мотивованих переслідувань українців", – наголосила вона.

Омбудсмен зауважила, що Лавренчук навчався на Росії, але залишив країну у 2014 році на знак протесту проти військової агресії.

"У невідкладному порядку звертаюся до прокурора міста Неаполя, омбудсманів регіону Кампанія та муніципалітету Неаполя з проханням перевірити законність та обґрунтованість затримання українського громадянина Євгена Лавренчука, вжити відповідних заходів для його захисту та недопущення екстрадиції до РФ", – заявила Денісова.

Окрім цього, вона звернулася до керівника Національної поліції Ігоря Клименка щодо запиту в Генеральний Секретаріат Інтерполу задля з’ясування правомірності використання Росією інформаційної системи Інтерполу у переслідуванні Лавренчука.

Режисера Лавренчука затримали за російським "циркуляром", – Денісова

Нагадаємо, Лавренчук був претендентом на здобуття Національної премії імені Тараса Шевченка 2021. У березні 2021 року стало відомо, що невідомі жорстоко побили митця прямо посеред міста.

Довідка: Євген Лавренчук – український театральний режисер, колишній головний режисер Одеського театру опери та балету, ректор "Першої української школи театру і кіно".

Влада Росії вважає, що вісім років тому Лавренчук нібито вчинив кримінальне порушення, перебуваючи на території РФ.

Деталі справи не розголошуються, проте відомо, що режисера звинувачують у фінансових порушеннях, які він начебто скоїв на території Росії.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme