Секрети пивоваріння. Відверто про "недоброд" у пиві

Тут відверто про важливі аспекти пивоваріння, зокрема "недоброд" пива, та роль цукрів у пивоварінні, які формують ваші відчуття після споживання, а також про те, як пивовару забезпечити стабільну якість своєї продукції

Михайло Хомченко

"Пивоваріння – це мистецтво, яке вимагає глибоких знань наукових процесів, терпіння та уваги до деталей", - говорить Богдан Точка, співзасновник та головний пивовар пивоварні MOVA.

"З моменту заснування ми хотіли створити продукт, який буде сміливо представляти Україну на пивній мапі світу. Пиво MOVA — відображення нашої ідеї та підходів до пивоваріння, " - пояснює Богдан.

Технологія виробництва пива

Технологія виробництва пива включає кілька основних етапів, кожен з яких має свої особливості та важливість для отримання якісного продукту.

Вибір та підготовка сировини, подрібнення та затирання солоду, фільтрація, кип'ятіння сусла разом з хмелем, щоб додати гіркоти та стерилізувати сусло, охолодження до температури, придатної для ферментації, ферментація, при якій сусло зброджується за допомогою дріжджів, які перетворюють цукри на алкоголь та вуглекислий газ, дозрівання, щоб поліпшити його смак та аромат, карбонізація, і нарешті, розлив та пакування.

Роль цукрів у пивоварінні

"Вибір правильного балансу між простими і складними цукрами є ключовим для створення бажаного смакового профілю пива," — зазначає Богдан.

Цукри є основним джерелом харчування для дріжджів під час ферментації. Дріжджі, як "маленькі пакмени", поїдають цукри, що призводить до утворення алкоголю та вуглекислого газу. Прості цукри швидко з'їдаються дріжджами, надаючи пиву смак. Складні цукри залишаються в пиві, надаючи пиву тіло та багатогранність смаку. Складні цукри отримуються з різних видів солоду, які додають пиву не лише солодкість, але й інші органолептичні властивості, наприклад, такі як колір, аромат та смак. MOVA використовує різні види солоду для досягнення оптимального співвідношення цукрів, забезпечуючи цим унікальний смак кожного сорту пива. А щоб досягти бажаного балансу між простими та складними цукрами, потрібно ретельно контролювати кожен з етапів пивоваріння.

"Недоброд" пива: як "недоброд" пива впливає на якість продукції та стан споживача

"Недоброд" – явище, яке може суттєво впливати на якість кінцевого продукту та зіпсувати приємні відчуття після споживання пива. 

"Недоброд" пива виникає, коли дріжджі не завершують процес бродіння і залишають певну кількість незброджених простих цукрів. Це може призвести до надмірної солодкості, що робить смак пива неприродним і дисбалансованим. Також, "недоброд" може викликати появу небажаних мікроорганізмів, які можуть зіпсувати аромат та смак пива. 

Щодо відчуття споживача — навіть незначний "недоброд" може суттєво вплинути на враження від напою та головний біль після споживання.

Як не допустити "недоброду"?

Пивовару треба турбуватись про свої дріжджі. Пивоварні мають ретельно контролювати процес ферментації підтримуючи оптимальні умови бродіння та не прискорювати його. Використовувати лише перевірені інгредієнти на всіх етапах пивоваріння.

"MOVA постійно покращує свої рецептури, щоб задовольнити потреби ринку та досягти ідеального балансу смаку та аромату в пиві, адже турбота про споживача – єдине, що залишається незмінним" — зазначає Богдан.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини на Depo.ua