Словаччина підписала угоду з Польщею та Чехією про захист неба та потенційно зможе передати Україні винищувачі

Словаччина 27 серпня підписала угоду, згідно з якою Чехія та Польща охоронятимуть словацький повітряний простір, оскільки Братислава виводить з експлуатації свої радянські МіГ-29. Це звільняє старі літаки для ймовірної передачі Україні

Михайло Хомченко

Про це пише Reuters, передає Depo.ua.

Міністр оборони Словаччини Ярослав Надь заявив, що Братислава готова передати винищувачі, однак угоди ще не ухвалили.

"Є політична воля, і є сенс допомогти тим, хто цього потребує. Ця можливість розглядається, і щойно угода буде досягнута, ми повідомимо", — заявив він.

Видання Polska Times повідомило, що вже 1 вересня кілька польських винищувачів F-16 поширять сферу своєї відповідальності й на Словаччину.

"Ми сусіди, друзі, поділяємо загрози, які існують у нашій частині Європи, намагаємося відповісти на них, зміцнюючи наші збройні сили, щоб відлякати можливого агресора", — сказав віцепрем'єр Польщі Маріуш Блащак.

Нагадаємо, на початку липня прем'єр-міністр Словаччини Едуард Геґер зазначив, що його країна може передати Україні винищувачі МіГ-29, і пояснив, що нині Словаччина просить Чехію захистити свій повітряний простір, поки не отримає замовлені у США винищувачі F-16.

Нещодавно міністр оборони Словаччини Ярослав Надь заявив, що його країна може передати Україні 11 своїх винищувачів МіГ-29, однак додав, що Словаччина не може просто віддати літаки без заміни або компенсації грошима.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини на Depo.ua