США висунули звинувачення чотирьом білорусам за примусову посадку літака Ryanair

Білоруські офіційні особи сфабрикували дані про загрозу, щоб змусити літак змінити маршрут

Надія Клочко

У США суд висунув звинувачення щодо чотирьох громадян Білорусі у зв'язку з примусовою посадкою літака авіакомпанії Ryanair у 2021 році.

Про це повідомляє Мін'юст США, передає Depo.ua.

"Білоруські офіційні особи сфабрикували дані про загрозу, щоб змусити літак змінити маршрут і замість Вільнюса приземлитися в Мінську. Метою перенаправлення літака до Мінська був арешт білоруського журналіста та політичного активіста", – пояснили у міністерстві.

Звинувачення у повітряному піратстві Мін'юст США звинуватив главу "Бєлаеронавігації" Леоніда Чуро, його заступника Олега Казючицу та двох співробітників спецслужб Білорусі. Усі четверо, як зазначається, зараз перебувають на білоруській території.

При цьому, в американському відомстві підкреслили, що білоруська сторона грубо порушила стандарти безпеки пасажирських польотів з метою "переслідування інакомислення та свободи слова" в країні.

Американські правоохоронці заявили, що вони налаштовані рішуче, щоби притягти до відповідальності "учасників шокуючої змови, яка мала на меті здійснення повітряного піратства". У Штатах підкреслили, що ці дії порушили не тільки міжнародні норми, але й кримінальне право США.

Нагадаємо, інцидент з авіарейсом 4978 компанії Ryanair стався в травні 2021 року. Тоді режим самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка у примусовому порядку добився посадки цивільного пасажирського літака, щоби затримати на його борту опозиційного журналіста Романа Протасевича та його супутницю Софію Сапегу. На борту літака перебували понад 100 пасажирів, у тому числі четверо громадян США.

Лідери європейської та світової демократії засудили екстрену посадку літака Ryanair у Мінську з подальшим затриманням Протасевича та ввели санкції проти режиму Лукашенка. 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини на Depo.ua