Столтенберг про відносини з РФ: Ми готові до діалогу, але компромісу щодо принципів не буде

Росія та НАТО зараз стоять перед вибором – діалог або конфронтація

Редактор стрічки новин
Столтенберг про відносини з РФ: Ми готов…
Фото: Прес-служба НАТО

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що Північноатлантичний альянс готовий до діалогу з Росією, однак на компроміс щодо основних принципів європейської безпеки не піде ніколи.

Про це він сказав у інтерв'ю DW, передає Depo.ua.

"Ми переживаємо критичний для європейської безпеки період. Ми вислухали Росію, оголосили наші позиції. Ми готові до діалогу з Росією, але ніколи не підемо на компроміс щодо основних засад європейської безпеки", – зазначив Столтенберг.

Генсек НАТО додав, що дискусія на засіданні Ради Росія-НАТО 12 січня була дуже важкою. Зараз, за його словами, у Росії є вибір - діалог або конфронтація з Заходом.

Водночас Столтенберг попередив, що наслідки для Росії у разі військової ескалації проти України будуть серйозними.

"Ми чітко заявили, що за Україну будуть серйозні наслідки у вигляді суворих економічних санкцій. Ми надаватимемо підтримку Україні, щоб вона могла підвищити здатність захищати себе", – заявив очільник НАТО.

Він також додав, що країни НАТО зроблять все необхідне не лише для захисту східного флангу Альянсу, але й для стримування будь-якої агресії проти союзників.

Нагадаємо, 8 січня державний секретар США Ентоні Блінкен одразу після закритого засідання країн-учасниць НАТО відкрито звинуватив Росію в ескалації напруги уздовж українського кордону і цілеспрямованому пошуку причин для нападу. Він порівняв Росію з лисицею, яка збирається напасти на курник, виправдовуючи це тим, що кури загрожують її безпеці.

12 січня відбулось засідання Ради НАТО – Росія.  Країни-члени НАТО відмовилися виконувати ультимативну вимогу Росії про неприпустимість вступу нових членів до лав Альянсу.

Згодом заступник міністра закордонних справ Росії Олександр Грушко заявив, що якщо будуть виконані Мінські угоди, то не буде ніякої загрози ні безпеці України, ні її територіальній цілісності. Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров заявив, що Москва відмовляється виконувати вимогу про деескалацію на кордонах з Україною. Він заявив, що російські солдати, які зараз перебувають поблизу кордонів України, не повернуться до казарм.

Читайте також: Відповідь НАТО: Чому тепер Росії доведеться діяти, і чим це загрожує Україні

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme