UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

Свідчитиме про невдалу зустріч Сі з путіним: Зеленський прокоментував можливе розміщення ядерної зброї рф у Білорусі

Президент України Володимир Зеленський заявив, що розміщення росією тактичної ядерної зброї в Білорусі говоритиме про неуспішну зустріч російського президента володимира путіна з китайським колегою Сі Цзіньпіном

Свідчитиме про невдалу зустріч Сі з путі…
президент рф володимир путін з китайським колегою Сі Цзіньпіном

Про це Зеленський сказав на пресконференції з лідерами Молдови, Хорватії, Словенії та Словаччини в Києві, цитує "Інтерфакс-Україна"

"Сигнал про те, що росія розміщуватиме ядерну зброю на території Білорусі, говорить про невдалу зустріч [президента рф] з Китаєм", — сказав він.

За словами Зеленського, це необхідно путіну, щоб показати "якусь суб'єктність", яку росія під його керівництвом вже повністю втратила, а також щоб показати якісь політичні кроки чи перемоги.

Президент України також заявив, що розміщення росією ядерної зброї в Білорусі свідчить про повну втрату самопроголошеним президентом Олександром Лукашенком будь-якої суб'єктності.

Нагадаємо, китайський лідер Сі Цзіньпін 20 березня прибув до москви з робочим візитом і провів там три дні. За підсумками переговорів росія та Китай виступили зі спільною заявою, у якій, зокрема, закликали знизити "ризик розв’язання ядерної війни".

У Європейському Союзі після цього заявили, що візит Сі Цзіньпіна до росії зменшив імовірність ядерної війни. Мовляв, лідер Китаю дав путіну зрозуміти, що той не повинен розгортати ядерну зброю. 

Проте вже за кілька днів після цього путін заявив, що росія передала Білорусі комплекс "Іскандер", який може бути носієм ядерної зброї, і 1 липня закінчить будівництво спеціального сховища для тактичної ядерної зброї в Білорусі.

У Міністерстві закордонних справ Китаю відреагували на це, заявивши, що ядерна війна ніколи не має бути розв'язана.

Україна закликає міжнародну спільноту протидіяти рф та вимагає негайно скликати позачергове засідання Ради Безпеки ООН. НАТО розкритикувало наміри росії, але зазначило, що наразі не бачить жодних змін у ядерній позиції рф. У Євросоюзі пообіцяли відповісти на такий крок росії новими санкціями.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme