"Талібан" може оголосити Афганістан ісламським еміратом

Представники радикального руху "Талібан" планують оголосити Афганістан ісламським еміратом

Михайло Хомченко

Вони можуть зробити це після захоплення резиденції президента у столиці країни.

Про це пише Depo.ua із посиланням на APnews.

За словами офіційного представника "Талібану", бойовики оголосять Афганістан ісламським еміратом після того, як вони захоплять президентський палац.

Зазначимо, що Ісламський Емірат Афганістан був заснований ще у 1996 році, коли таліби захопили владу в країні внаслідок громадянської війни яка почалась у 1992 році.

Вже у 2001 році, коли бойовики відійшли від влади, ісламський емірат був скасований.

Нагадаємо, раніше бойовики радикального руху "Талібан" заявили, що взяли під контроль всі території Афганістану. Президент Афганістану Ашраф Гані подав у відставку після того, як бойовики взяли президентський палац в облогу.

Мешканці столиці Афганістану Кабула масово залишають захоплене "Талібаном" місто. Евакуюють із нього й іноземців та дипломатів різних країн.

Згідно з даними телеканалу Al Arabiya, представники "Талібану" оголосили, що іноземні громадяни повинні виїхати з Кабула. Ті ж, хто вирішить залишитися в місті, зобов'язані будуть реєструватися у представників нових органів влади.

Відомо також, що президент Афганістану Ашраф Гані Ахмадзай залишив країну. Він прямує літаком до Таджикистану, звідки вирушить у третю країну.

Водночас представники "Талібану" вже мирно увійшли до Кабулу, в тому числі і в президентський палац. 

Управління Афганістаном, за інформацією низки Telegram-каналів, було передано раді, до якої увійшли глава Вищої ради по національному примиренню Абдулла Абдулла та екс-президент Карзай.

Згодом ця Рада передасть владу представникам радикального руху "Талібан".

Повідомлялося також, що у Кабулі з 21:00 вводиться комендантська година.

Крім того, бойовики "Талібану" звільнили тисячі в'язнів із в'язниць Кабула та Баграма, де перебували члени цього угруповання, а також бойовики інших ісламістських угруповань.

Читайте також: Як таліби захоплюють Афганістан: Фоторепортаж

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини на Depo.ua