"Це буде новий Нюрнберг": В МЗС виступили з заявою щодо розслідування суду в Гаазі

МЗС України заявило, що вище військово-політичне керівництво Росії обов'язково постане перед Міжнародним Кримінальним Судом та відповість за кожний вчинений злочин

Надія Клочко

У МЗС запевняють, що суд над Росією за агресію проти України буде "Нюрнберзьким процесом 21 століття".

Про це йдеться в заяві, оприлюдненій прес-службою українського дипломатичного відомства, передає Depo.ua.

У МЗС нагадали, що прокурор Міжнародного Кримінального Суду Карім Хан ухвалив рішення про відкриття офіційного розслідування ситуації в Україні. Продовження війни, обстріли мирного населення дають підстави вважати, що в Україні вчиняються злочини, які підпадають під юрисдикцію МКС. Суд розслідує та, за потреби, судить обвинувачених у найтяжчих злочинах: геноцид, військові злочини, злочини проти людства.

Як зазначається у заяві, попри те, що Україна не є стороною Римського Статуту, вона визнала юрисдикцію на підставі заяв, поданих раніше.

Так, Україна подала дві заяви до Міжнародного Кримінального Суду. Перша стосувалась подій у період з 21 листопада 2013 року до 22 лютого 2014 року, а друга — продовження скоєних злочинів з 20 лютого 2014 року. Аналіз цих двох заяв дав Офісу Прокурора усі підстави стверджувати про вчинення воєнних злочинів та злочинів проти людяності.

Нагадаємо, прокурор Міжнародного кримінального суду Карім Хан особисто ініціював розслідування щодо вторгнення РФ в Україну. 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини на Depo.ua