"Це реекспорт": Оператор ГТС спростував інформацію про відновлення транзиту газу до Угорщини

Інформація про відновлення транзиту газу з Росії до Угорщини через територію України не відповідає дійсності

Надія Клочко

Генеральний директор ТОВ "Оператор газотранспортної системи України" (ОГТСУ) Сергій Макогон пояснив, що той потік газу до Угорщини, який зараз фіксується, не є транзитом російського блакитного палива.

Про це Макогон написав на своїй сторінці у Facebook, передає Depo.ua.

"В пресі поширюється інформація про те, що Газпром відновив транзит газу через Україну до Угорщини. Це не відповідає дійсності. Так, наразі є незначний потік газу з України до Угорщини, але це не транзит, а реекспорт газу європейськими трейдерами, який вони зберігали в українських підземних сховищах газу", – написав він.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що у неділю, 3 жовтня, ввечері транзит газу до Угорщини через Україну був відновлений.

Довідка: Російський "Газпром" 1 жовтня зупинив постачання природного газу територією України в напрямку Угорщини й заявив про новий шлях для його транзиту в Угорщину та Хорватію – через газопровід "Турецький потік" і далі ㅡ за національними газотранспортними системами Болгарії, Сербії та Угорщини.

За декілька днів до цього, 27 вересня, Угорщина підписала у Будапешті новий довгостроковий контракт з російським "Газпромом" на постачання газу в обхід України. Укладений "Газпромом" контракт із угорським енергохолдингом MVM діятиме 15 років і передбачає щорічне постачання 4,5 мільярда кубометрів газу: 3,5 мільярда через Сербію, а решту — через Австрію.

Через припинення транзиту через свою територію Україна може зазнати мільярдних збитків.

Читайте також: Будапешт підписав газову угоду з Москвою: Чи зможе Україна скористатися з ситуації

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини на Depo.ua