У Гаазі стартує перший раунд дебатів у справі про захоплення Росією українських моряків

Міжнародний арбітражний суд, створений відповідно до Конвенції ООН з морського права, проведе у Гаазі слухання у справі Україна проти Росії

Редактор стрічки новин
У Гаазі стартує перший раунд дебатів у с…
Фото: Permanent Court of Arbitration/Facebook

Справа стосується затримання українських військових кораблів і моряків у Керченській протоці в листопаді 2018 року. 

У понеділок, 11 жовтня, Росія проведе перший раунд усних аргументів, а у вівторок, 12 жовтня, слово матиме українська делегація, передає Depo.ua з посиланням на "Укрінформ".

Другий раунд дебатів сторін відбудеться 14 та 15 жовтня. Також зарезервовано дату 16 жовтня на випадок необхідності.

Слухання проходитимуть в будівлі Палацу миру в гібридному форматі. Через коронавірус використовуватимуть відеозв'язок. Слухання стосуються попередніх заперечень, поданих російською стороною.

Нагадаємо, раніше міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба назвав справу про захоплення Росією трьох українських кораблів у районі Керченської протоки 2018 року визначальною не тільки для України та Росії, а й для світу.

Довідка: 25 листопада 2018 року російські прикордонні кораблі здійснили відверто агресивні дії проти кораблів ВМС ЗС України та захопили три українських кораблі - "Бердянськ", "Нікополь" і "Яни Капу".

Російський прикордонний корабель "Дон" протаранив буксир "Яни Капу". Внаслідок цього в нашого судна був пошкоджений двигун. "Дон" також отримав ушкодження.

Росія заблокувала Керченську протоку, відкрила вогонь по українських суднах, через що "Нікополь" та "Бердянськ" втратили хід, а "Яни Капу" був змушений зупинитися. Близько 20:50 за київським часом, катери разом з екіпажем (24 моряки) були захопленні спецпідрозділами ФСБ Росії.

Російські силовики стверджували, що українські кораблі "порушили їх кордон". Українці ж говорили, що повідомляли росіян про прохід через Керченську протоку. І мали право згідно із угоди про спільне використання Азовського моря між Україною та Росією.

Міжнародний трибунал з морського права 25 травня 2019 року зобов'язав Росію негайно звільнити всіх моряків і дати їм змогу повернутися в Україну, а також повернути кораблі.

7 вересня 2019 року між Україною і Росією відбувся обмін у форматі 35 на 35, під час якого, зокрема, були звільнені 24 полонені моряки.

18 листопада 2019 року в акваторії Чорного Моря РФ передала Україні катери "Бердянськ", "Нікополь" та буксир "Яни Капу". 20 листопада вони прибули в порт Очаків.

Читайте також: Загроза з Криму: Чому Росія нахабніє у Чорному морі і як на це реагує Україна

 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme