У Латвії також розпочали збір коштів на "Байрактар" для України

У Латвії слідом за низкою інших країн розпочали збір коштів на придбання безпілотника "Байрактар" для потреб Збройних сил України

Михайло Хомченко

Про це повідомляє латвійське Delfi, передає Depo.ua.

Одним із ініціаторів збору коштів був музикант Ральфс Ейландс. Він розмістив в інтернеті відео, на якому наголосив, що кожен житель Латвії має можливість довести свою підтримку України, а також руками українців "передати привіт російським окупантам".

Ініціативу розпочали у вівторок, 16 серпня. Загалом на "Байрактар" необхідно 5 мільйонів євро. Станом на 12:00 латвійці вже зібрали понад 100 тисяч євро.

Нагадаємо, наприкінці травня у Литві лише за три з половиною дні зібрали п'ять мільйонів євро для купівлі ударного безпілотника "Байрактар" для Збройних сил України. Посол України в Литві заявив, що це перший випадок в історії, коли люди збирали гроші на купівлю "Байрактара".

Після того, як турецька компанія-виробник "Байрактарів" Baykar дізналася про збір коштів литовців, вона заявила, що безплатно подарує Литві один свій безпілотник для України. Він уже прибув в Україну.

А зібрані кошти литовці вирішили витратити на бомби та ракети для цього безпілотника, антидронові рушниці, три безпілотники для розвідки, а також медичну допомогу для госпіталю в Черкасах, де лікуються українські військові.

Згодом українці за три дні зібрали 600 мільйонів гривень, щоб купити чотири "Байрактари" для Збройних сил (хоча спочатку планували зібрати лише на три безпілотники за тиждень). У Благодійному фонді Сергія Притули цю фандрейзингову кампанію назвали "найбільшою для України".

Зі свого боку компанія-виробник безпілотників заявила, що передасть три штуки безкоштовно. А перед цим посол України в Туреччині Василь Боднар зазначав, що Туреччина "в захваті" від бажання українців власними силами закупити ударні безпілотники.

Назбирали на "Байрактар" і в Польщі. Проте турецька компанія знову вирішила його подарувати. У Канаді також організували збір коштів на ударний безпілотник. Волонтери хочуть передати придбаний безпілотник до Дня Незалежності — 24 серпня.

 

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини на Depo.ua