У Німеччині пройшли попередні переговори про створення коаліції

Соціал-демократична партія Німеччини (СДПН), Вільна демократична партія (ВДП) і партія "Союз-90"/"Зелені" заявили, що готові почати офіційні переговори, щоб сформувати коаліцію
 

Михайло Хомченко

Таке рішення оголосили глави делегацій згаданих трьох німецьких політичних сил після сьогоднішньої зустрічі.

Про це повідомляє Depo.ua з посиланням на DW.

Вранці в п'ятницю представники СДПН, ВДП і "зелених" провели окремі зустрічі, щоб дати оцінку минулим зондуючим переговорам. Потім відбулося спільне обговорення за участю всіх зацікавлених партій.

Попередні переговори проводили для того, щоб зміцнити довіру, а також прояснити спільні погляди і перешкоди на шляху можливої співпраці.

Зазначається, що на зустрічі партії підготували 12-сторінковий документ, що узагальнює проміжні підсумки.

За словами кандидата в канцлери Німеччини від СДПН Олафа Шольца, сторонам вдалося досягти "дуже хорошого результату".

Далі сторони приступлять до коаліційних переговорів, які в ідеалі повинні привести до укладення коаліційної угоди – обов'язкового документа, який стане "дорожньою картою" правлячої коаліції на найближчі чотири роки.

Нагадаємо, на виборах до бундестагу, яку відбулися у кінці вересня, перемогла Соціал-демократична партія Німеччини, отримавши 25.7% голосів.

Блок Християнсько-демократичного та Християнсько-соціального союзів (ХДС/ХСС) посів друге місце з найнижчим за свою історію результатом у 24,1%. Ця партія ще не отримувала на виборах менше 30% голосів виборців. На третьому місці розташувалися партія "Зелені" з 14,8%, на четвертому – Вільна демократична партія з 11,5%, а "Альтернатива для Німеччини" стала п'ятою з 10,3%.

Після виборів заговорили про дві можливі коаліції – СДПН з ВДП та "Зеленими" чи ХДС/ХСС із тими ж міноритаріями.

Читайте також: Вибори в Німеччині: Хто зрештою стане канцлером і як це відіб'ється на Україні

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини на Depo.ua