У Німеччині виявили рештки українських солдатів, які зникли в часи Другої світової війни (ФОТО)

У Німеччині в одному з районів Бремену виявили рештки українських солдатів, які вважалися зниклими безвісти понад 80 років

Максим Карпенко

За словами міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби, на місці виявлених решток солдатів планували провести промислове будівництво.

Про це повідомляє Depo.ua із посиланням на допис Кулеби у Facebook.

Зазначається, що місце поховання виявили ще у 2021 році, втім, тоді його вважали могилою російських солдатів.

"Українські дипломати в Генеральному консульстві України в Гамбурзі дізналися про плани будівництва. Звісно, ми розуміли, що кладовище ніяке не "російське", а радянське, і що серед радянських військовополонених і примусових робітників могли бути українці", – йдеться у повідомленні.

Кулеба наголосив, що дипломати спільно з місцевими активістами домоглися зупинки будівництва та початку дослідження поховання.

"Після завершення війни американська армія задокументувала на кладовищі 772 поховання. Але в 1947-1948 роках були перепоховані лише 456. Згодом розкопки із невстановлених причин припинили, а саме кладовище засипали двометровим шаром піску. Понад 300 поховань могли залишатися забутими і без належного вшанування", – додав він.

Міністр зауважив, що у ході археологічних розкопок, до яких долучилися студенти-археологи КНУ ім. Тараса Шевченка, був виявлений жетон, який належав українському солдату Івану Пастернаку. Також археологи знайшли останки ще двох українських воїнів — Сергія Селика (Зелика), уродженця Київської області, і Миколи Ковальчука з Волині.

"На розкопках ще є неідентифіковані рештки, тож незабаром нас можуть очікувати нові відкриття. Розкопки триватимуть до березня 2022 року", – резюмував Кулеба.

Зауважимо, у листопаді 2019 року стало відомо, що Україна погодилася на початок пошукових робіт у двох місцях поховання солдатів Війська польського, котрі загинули в 1939 році неподалік Львова.

Нагадаємо, 27 вересня 2019 року Польща отримала дозвіл на ексгумаційні роботи в Україні.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини на Depo.ua