UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

У ПАР помер відомий борець з апартеїдом

У віці 90 років помер Південноафриканский архієпископ і лауреат Нобелівської премії миру Десмонд Туту
 

Журналіст відділу новин
У ПАР помер відомий борець з апартеїдом…
Фото: Tutu.org.za

Десмонд Туту був одним із найвідоміших борців з апартеїдом – політикою расової дискримінації, яку впродовж десятиліть провадила влада ПАР.

Про це повідомив президент ПАР Сиріл Рамафоса, інформує Depo.ua з посиланням на DW.

"Десмонд Туту був патріотом, якому не було рівних, прициповим і прагматичним лідером. Людина надзвичайного інтелекту, чесності та непереможності проти сил апартеїду, він також був чутливим і вразливим у своєму співчутті до тих, хто зазнав утисків, несправедливості та насильства під час апартеїду, а також пригноблених і пригнічених людей у всьому світі", – йдеться у промові президента Південної Африки.

У своїй заяві Рамафоса наголосив, що смерть архієпископа Туту – це ще один сумний розділ у прощанні нашої нації з поколінням видатних південноафриканців, які заповідали нам звільнену Південну Африку.

Нагадаємо, архієпископ Десмонд Туту у співаторстві з Далай-ламою XIV написав книгу, яка стала бестселером New York Times. Книга вчить, як досягнути духовної гармонії, як реагувати на негативні емоції та події. Автори переконують, що щастя не залежить від соціального статусу, матеріального добробуту, сім’ї чи кар’єри.

Довідка: Десмонд Туту був одним із найвідоміших борців з апартеїдом – політикою расової дискримінації, яку впродовж десятиліть провадила влада ПАР. У 1984 році він отримав Нобелівську премію миру за боротьбу з правлінням білої меншини у своїй країні.

Саме він вигадав і популяризував термін "Веселкова нація". Цей термін описував ПАР після падіння апартеїду та перших демократичних виборів у країні в 1994 році, в результаті яких першим чорним президентом країни став Нельсон Мандела.

Пля падіння режиму апартеїду, Туту не припиняв боротися з несправедливістю і недоліками в Південно-Африканській Республіці – критикував кумівство, корупцію, ставив під сумнів великі розміри зарплат чиновників, захищав права ЛГБТ-спільноти.

В 1997 році у Туту діагностували рак простати, він пройшов лікування, але з того часу все рідше виступав публічно. Чи не востаннє Туту бачили на публіці у травні 2021 року, коли він залишав лікарню після щеплення від COVID-19 на інвалідному візку.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme