UK
Для цього матеріалу переклад іншими мовами відсутній, спробуйте перевірити пізніше

У США розсекретять документи про події 11 вересня

Президент США Джо Байден підписав указ про розсекречення документів, пов’язаних з розслідуванням ФБР подій 11 вересня 2001 року

Журналіст стрічки новин
У США розсекретять документи про події 1…
Фото: Рixabay

Рішення було ухвалено напередодні 20-ї річниці скоєння теракту.

Наказ вимагає від генпрокурора оприлюднити вказані документи протягом наступних 6 місяців, повідомляє Depo.ua з посиланням на The Guardian.

Зазначимо, що сім’ї жертв подали позов проти уряду Саудівської Аравії у федеральний суд Нью-Йорка зі звинуваченням у причетності до терактів. У зв'язку з цим вони заявили, що їм потрібна інформація про те, хто фінансував й підтримував злочини.

Саме родичі загиблих чинили тиск на Байдена, аби він пішов на розсекречення. Вони також публічно виступили проти будь-якої участі його адміністрації у поминальній церемонії, приуроченій річниці трагедії, якщо президент не погодиться.

У своїй заяві Байден висловив співчуття сім’ям жертв та зазначив, що Білий дім "продовжить шанобливо взаємодіяти з членами цієї спільноти".  

Довідка: 11 вересня 2001 року терористи-смертники спрямували чотири захоплені пасажирські літаки з заручниками у Всесвітній торговий центр, Пентагон й поле у Пенсильванії. Внаслідок атак були вбиті 2997 осіб, поранення отримали ще тисячі людей.

Досить швидко з'ясували, що смертників направила терористична організація "Аль-Каїда". Через це президент США Джордж Буш-молодший оголосив війну з тероризмом – американці вторглися в Афганістан, щоб змістити талібів. Водночас провину на себе сама організація зі своїм лідером Усамом бен Ладеном взяла тільки у 2004. Вже у травні 2011 року бен Ладена убили американські спецпризначенці.

Нагадаємо, у березні цього року Байден заявив, що хоче обмежити військові повноваження президента США, які діють вже 20 років. На його думку, необхідно переглянути повноваження президента США у питанні використання військової сили за кордоном.

Більше новин про події у світі читайте на Depo.Новини Depo.ua

Всі новини на одному каналі в Google News

Слідкуйте за новинами у Телеграм

Підписуйтеся на нашу сторінку у Facebook

deneme